Chris Bronkhorst (4e van rechts) met zijn studievrienden uit Utrecht na de boekpresentatie. Foto PR
Chris Bronkhorst (4e van rechts) met zijn studievrienden uit Utrecht na de boekpresentatie. Foto PR

Chris Bronkhorst maakt boek over zijn passie: de Citroën DS

Maatschappij

WINTERSWIJK - In de showroom van garagebedrijf Oonk-te Winkel aan de Kottenseweg staan zaterdag 29 april slechts drie auto’s: een Citroen DS, een DS cabriolet en de nieuwste elektrische uitvoering om ruimte te maken voor de presentatie van het boek ‘Divine Design’, geschreven door de in Winterswijk woonachtige Chris Bronkhorst.

Door Lineke Voltman

Bronkhorst (60) is al vanaf zijn zesde jaar gefascineerd door dit model van Citroën. “Mijn vader nam mij in Middelburg mee naar iemand die een nieuwe auto had gekocht: een Citroën DS met draaiende koplampen en de enige auto met een hydraulisch systeem. Ik vond het prachtig en sinds die tijd is de DS in elke fase van mijn leven steeds teruggekomen. Op 13-jarige leeftijd was mijn passie voor deze auto zo groot dat ik informatie opvroeg bij Citroën Parijs om meer te weten te komen over de DS.
Tijdens mijn studententijd kreeg ik het idee om iets te doen met de documenten die ik destijds opgevraagd had. Ik wilde de evolutie van de techniek en het model van de DS door de jaren heen vastleggen en dat is een uitgebreide collectie brochures en catalogi uit allerlei landen geworden, een van de grootste ter wereld. Op een gegeven moment wilde ik dat meer mensen kennis konden nemen van mijn verzameling en ben ik begonnen met deze op internet te zetten en vijf jaar later bleek dat de website door meer dan 55.000 mensen was bekeken. Kennelijk waren veel meer mensen geïnteresseerd in de DS.”

Divine Design 
“In 2018 ontstond het idee om een boek over mijn passie te maken,” aldus Bronkhorst. “Ik heb verschillende mensen geraadpleegd of er belangstelling zou zijn voor een dergelijk boek en dat bleek zo te zijn. Tijdens de corona pandemie stond ik elke dag om 3.30 uur op en werkte door tot 12.30 uur, het was alsof ik gedreven werd door een externe kracht. Tot vorig jaar zomer heb ik dat volgehouden en nu is het af. Het boek telt 320 pagina’s en 1170 illustraties en vertelt het verhaal van de DS (later ID) vanaf het allereerste begin in 1955 tot 1975, toen de productie werd gestopt.”

Lening
Bronkhorst: “Uiteraard heb ik altijd de wens gehad om ooit zo’n auto te bezitten en dat is uiteindelijk gelukt. Na mijn afstuderen in 1988 ben ik met mijn arbeidscontract naar de bank gegaan om een lening af te sluiten en heb ik mijn eerste DS gekocht. Die heb ik opgeknapt en weer verkocht, daarna had ik nog een witte en nu heb ik een exemplaar uit 1959, die ik ook volledig gerestaureerd heb. De bekleding is nieuw maar in de originele kleuren.”

Metaforen
De Citroen DS is wellicht de auto die de meeste bijnamen heeft gekregen in de loop der jaren. In Nederland vooral de ‘Snoek’ en het ‘Strijkijzer’. In Frankrijk en Spanje de ‘Walvis’, in Engeland de ‘Haaienbek’, in België de ‘Zwarte Mossel’ en in Portugal de ‘Kikkerbek’.

Jongeren aanspreken
Met dit boek wil Bronkhorst niet alleen de DS bewonderaars bereiken maar ook de jongere generatie enthousiast maken voor deze auto. “De DS club had in zijn hoogtij dagen 4500 leden en nu nog maar 2500. We zijn dus terrein aan het verliezen en ik probeer met dit boek die generatie laagdrempelig en toegankelijk aan te spreken.”

Meer informatie: www.collidds.com