Het baggerschip maakt het bad schoon. Foto: Sis Huiskamp
Het baggerschip maakt het bad schoon. Foto: Sis Huiskamp

Grote schoonmaak Strandbad

Maatschappij

WINTERSWIJK - Wat een bijzondere aanblik: een baggerschip dat ronddobbert in het openluchtzwembad aan de Badweg. De gemeente Winterswijk heeft in de afgelopen twee jaar in samenwerking met de ingenieurs van onderzoeks- en adviesbureau Arcadis onderzoek gedaan. De vraag was hoe in de toekomst de aanwezigheid van blauwalg in het rijksmonumentale strandbad het beste is te voorkomen.

 Door Sis Huiskamp

“Uit het onderzoek bleek dat we het bad het beste kunnen schoonhouden met het water erin en niet door het eerst leeg te pompen zoals eerder gebeurde.” Aan het woord is Greg Wensink, bestuurder van stichting Behoud Strandbad. De gemeente is eigenaar van het zwembad maar de stichting beheert het, levert toezichthouders en vrijwilligers. “We streven naar jaarlijks vijftienduizend bezoekers. Dat aantal varieert en is onder meer afhankelijk van het weer en eventueel de blauwalg. ’s Zomers neemt het waterschap elke twee weken monsters. We willen geen enkel risico lopen dat de blauwalg bezoekers ziek maakt, dus al bij de laagste waarschuwing gaan we dicht. Ook als het middenin de zomervakantie is. Dat kost bezoekers en inkomsten maar het is de veiligste weg.” Doordat het zwembad in een groene omgeving ligt, met bomen er omheen, valt er van alles in het water dat verontreiniging in het stilstaande water zou kunnen veroorzaken. In het Hilgelo bestaat dat probleem niet want dat is zo diep dat alles rustig kan bezinken. Het strandbad is slechts maximaal drie en halve meter diep, dus dat vraagt aandacht, volgens Wensink.

De aannemer is nu twee weken bezig geweest en de schoonmaakbeurt is bijna afgerond. Wensink: “De bodem is gereinigd, ontdaan van slib. Water en zand zijn afgevoerd naar het depot achter het bad, waar het kan bezinken. Dit slib is niet verontreinigd en levert geen gevaar op. Vier jaar was het bad niet leeg geweest maar het was echt noodzakelijk om het weer te reinigen.”

Greg Wensink is zelf ook vast klant van het zwembad en trekt ’s zomers graag zijn baantjes. Naast zijn bestuurswerk samen met de zes andere bestuursleden zorgt hij het hele jaar door voor klein onderhoudswerk. Groot onderhoud doet de ROVA. Vijftien tot twintig vrijwilligers zorgen mede voor het klein onderhoud, bemensen de kassa, doen schoonmaakwerk en zijn aanspreekpunt voor bezoekers. Daarnaast zijn er de betaalde en EHBO en AED-gediplomeerde toezichthouders. Zij kunnen ook reddend zwemmen maar geven geen zwemles dus noemen zich geen badmeester of badjuf. Dat is nog niet alles. Wensink: “Er is ook nog de puberpool, vanaf veertien en vijftien jaar. Zij doen lichte klusjes en kassadienst en we hopen dat ze te zijner tijd doorgroeien naar toezichthouder.”

Rond Hemelvaart gaat het schoongemaakte zwembad weer open. Het eerste weekend is de toegang gratis. Iedereen is welkom, ook om pootje te baden als het nog fris is. Maar ook daarna is een bezoekje niet duur: € 2,50 per persoon, van jong tot oud. Parkeren is gratis en bezoekers kunnen gebruikmaken van het terras. Je kunt er iets bestellen of een frietje uit de foodtruck eten of, op een ander deel van het terras, je meegebrachte bammetje nuttigen. Iedereen hoopt op een fijne zwemzomer in 2023, het jaar dat het bad negentig jaar bestaat!