Verjaardagsverrassing van de Bibliotheek Winterswijk

Algemeen

Wie jarig is, trakteert!

WINTERSWIJK- Op maandag 24 april begon het jubileumjaar van de Openbare Bibliotheek Winterswijk. De bibliotheek bestaat 100 jaar en wil dat vieren met haar lezers, leners en overige bezoekers. Daarom kregen de bezoekers die dag vanaf 14.30 uur een traktatie uitgereikt van wethouder Sandra Metaal en directeur Martien Louwers.

De eerste bezoekers waren bijzonder verrast. Ze hadden nog niets gehoord over 100 jaar Bieb en stonden toen ineens oog in oog met een vriendelijke wethouder met de traktaties.

Anne Graven vertelde achteraf dat ze net weer met het gezin een voorraad boeken voor de vakantie hadden in geslagen. Vooral Jelle (10) en Hidde (7) zijn de super-lezers. Eigenlijk gaan ze elke twee weken wel naar de bibliotheek om een nieuwe voorraad te halen. Bij elke nieuwe oogst trekken de jongens zich weer lekker even terug met hun boeken. Vader Tjade Stans en moeder Anne doen het rustiger aan, maar juist bij een vakantie zoals nu, verheugen zij zich op tijd om te lezen.

Goede wensen voor de jarige
Het uitdelen is een sympathiek gebaar, maar de bibliotheek met alle mensen die er werken, verdient zelf ook in het zonnetje gezet te worden, vindt Anne. Met haar werkervaring in het onderwijs en de kinderopvang heeft ze gemerkt hoe goed lezen voor kinderen is. “Niet alleen vanwege de taalontwikkeling, maar ook omdat het de creativiteit en de verbeelding stimuleert. Het is heerlijk voor kinderen om even helemaal weg te dromen in een boek.”

“En dan heb ik het nog niet eens over alle sociale functies die een bibliotheek daarnaast ook nog heeft!” Anne denkt daarbij bijvoorbeeld aan de koffie-inloop, de voorstellingen en alle cursussen die gegeven worden. “Het is er echt voor alle leeftijden. Hopelijk blijft dat in de volgende 100 jaar overeind!”

Heden en verleden en toekomst
Op de traktatie is goed te zien welke stappen de Bibliotheek uiterlijk heeft gezet sinds de vestiging in 1923 in de Meddose straat. Nu wordt het in juni weer spannend wat de nieuwe vestigingsplek voor de Bibliotheek wordt.

De traktatie wordt de eerste week uitgereikt, daarna volgen andere acties van de bibliotheek om het jubileumjaar te vieren.