Van links naar rechts Alfons Scholten, Robbert Schadd, Henk Damkot en Timo de Vries. Foto: Sander Damen
Van links naar rechts Alfons Scholten, Robbert Schadd, Henk Damkot en Timo de Vries. Foto: Sander Damen

Winterswijkse schietverenigingen zoeken samen nieuwe leden

Sport Winterswijk

WINTERSWIJK - Tijdens de competitie van de Winterswijkse Schietbond (WSB), zijn de dertien Winterswijkse Schietverenigingen elkaars concurrenten. Daarbuiten werken ze samen aan de promotie van hun geliefde sport. Dat is nodig, want sinds corona loopt het aantal (actieve) leden behoorlijk terug. Een gezamenlijke promotiecommissie wil een einde maken aan het teruglopen van het ledenaantal en nieuwe leden voor de sport interesseren.

Door Sander Damen

De commissie bestaat uit vijf leden van diverse schietverenigingen plus Jan Naaldenberg, voorzitter van de Winterswijkse Schietbond. “Schieten is een mooie sport voor jong en oud, man of vrouw”, zegt Henk Damkot bestuurslid van Nimrod uit het buurtschap Henxel. “Het vraagt beheersing en concentratie”, vult Robert Schadd bestuurslid van SV Juliana aan. “Maar het sociale aspect is ook heel belangrijk. Mensen uit heel Winterswijk leren elkaar bij het schieten kennen.”

Dalend ledenaantal
Niet alle dertien verenigingen kampen met een groot ledenverlies, maar de trend is wel dat het ledenaantal daalt. “Nu hebben we rond de vijfhonderd leden”, zegt Damkot. “In het verleden waren dat er wel duizend”, vult Alfons Scholten van het Meddose Buksveld aan. “Tijdens corona zijn er leden afgehaakt en niet teruggekomen”, constateert Robert Schadd. “Mijn vereniging Juliana uit Woold had vijf jaar geleden nog vijftien vijftallen in de competitie. Nu zijn dat er negen. Ook zien we dat we veel leden hebben die niet actief zijn. Dat zijn vooral jonge mensen met een gezin.”

Jongeren
Het zijn de jongeren die Damkot er graag bij wil hebben. Vooral ook tieners. Die vinden het schieten meestal wel heel leuk als ze er bijvoorbeeld op een buurtschapsfeest kennis mee maken. “Wij zetten daar onze schietbaan op en dan staan ze te dringen om te mogen schieten”, zegt Damkot. “Soms lukt het ons ze aan de vereniging te binden. We hebben nu ook een sterk jong team.”

Schieten bij de WSB gebeurt op een negen meter baan. In de meeste gevallen met open vizier maar er is ook een kleinere competitie met het diopter vizier. “De competitie loopt van september tot zo ongeveer eind april”, licht Timo de Vries van SV Diana toe. De wedstrijden zijn op zondagmorgen tussen tien uur en een uur ’s middags.

Laagdrempelig
“Het is een laagdrempelige sport”, concludeert Alfons Scholten. “Voor de kosten hoef je het schieten niet te laten. De contributie bedraagt tussen de vijfentwintig en de veertig euro per jaar.” Luchtbuksen zijn voor iedereen beschikbaar.

De commissie wil de sport promoten door vaker de pers op te zoeken en door activiteiten als open trainingsavonden te gaan organiseren. Die activiteiten worden ook op de site van de Winterswijkse Schietbond bekend gemaakt.
Tijdens die avonden mogen leden, ook de nieuwe leden, van álle verenigingen komen trainen, maar zijn ook mensen die het een keer willen proberen welkom. Alle deelnemers kunnen dan tips van een ervaren schutter krijgen.
Ook zijn er andere plannen gemaakt, maar daar kunnen de commissieleden nog niets over zeggen omdat deze nog door de verschillende besturen goedgekeurd moeten worden.
Het doel van de verenigingen is duidelijk: de schietsport moet in Winterswijk blijven bestaan.


www.schietcompetitie.nl