Monique Wieskamp (l), Sarah Tolkamp en Rianne Huiskamp bij de verspringbak. Op de foto ontbreken Nuria Labee en Nyke van Dam beide van AV Archeus. Foto: Han van de Laar
Monique Wieskamp (l), Sarah Tolkamp en Rianne Huiskamp bij de verspringbak. Op de foto ontbreken Nuria Labee en Nyke van Dam beide van AV Archeus. Foto: Han van de Laar

Penta en Archeus bieden beweegcursus voor 4 tot 6-jarigen aan

Sport

‘Motoriek bij jonge kinderen centraal’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Enkele jaren geleden gaf Penta Winterswijk op veel basisscholen de Nijntje-beweegdiploma lessen. Monique Wieskamp namens de atletiekvereniging Archeus en Rianne Huiskamp van de gymnastiek sportvereniging Penta hebben, de koppen bij elkaar gestoken. Ze pakken de draad weer op en bieden een beweegcursus aan voor alle kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud. De start is zaterdag 13 mei om 9.00 uur. Tot aan de zomervakantie zijn er zeven bijeenkomsten en na de vakantie volgt de rest van de lessen. De eerste twee keer zijn proeflessen. De cursus wordt zowel in de zaal als bij Archeus op de baan gegeven. Ouders krijgen daar een overzicht van.

Basisvaardigheden
Diverse basisvaardigheden komen aan bod, zoals rennen, springen, kruipen, zwaaien, klimmen, samenspelen en balanceren. Monique: “Tijdens de lessen wordt ook aandacht besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen leren samen te spelen en op hun beurt te wachten. Vaardigheden die de rest van hun leven altijd bruikbaar zijn.” Rianne: “ De kracht zit hem in het herhalen van de oefeningen. Eerst wat onwennig, maar gaandeweg ontwikkelt de motoriek zich. Dat is ook erg belangrijk bij zwemles of een andere sport. Dan is al geleerd om armen en benen goed te bewegen. Dat levert een betere concentratie op. Regelmatig oefenen is belangrijk.”

Nijntje-beweegdiploma
Na afloop ontvangt iedereen een Nijntje-beweegdiploma waaruit blijkt dat succesvol aan de oefeningen is deelgenomen. De onderdelen waarin geoefend wordt, zijn onder meer: met de tenen iets aantikken, op één been staan, klimmen, door hoepels springen, schommelen, hooghouden en vangen van een ballon en een bal schoppen. Ouders krijgen een aantal keren de mogelijkheid om te kijken. Op de laatste bijeenkomst wordt een feestje gevierd met de kinderen en hun ouders en ontvangen de deelnemers het beweegdiploma. Dat wordt uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Opgave
De cursus bestaat uit twintig lessen en de kosten bedragen 85 euro. In totaal kunnen twintig kinderen meedoen. Opgave: 06 50457518 of m.wieskamp@live.nl De deelnemers worden tijdelijk lid van Penta, dat lidmaatschap vervalt als de cursus is afgelopen.