Ivo van de Wijdeven. Foto Anne van Gelder
Ivo van de Wijdeven. Foto Anne van Gelder

Ivo van de Wijdeven over De macht van het verleden

Maatschappij

‘Politieke leiders misbruiken de macht van het verleden’

WINTERSWIJK - Historicus en analist Ivo van de Wijdeven vertelt donderdag 11 mei in doopsgezind kerkje aan de Torenstraat over zijn boek ‘De macht van het verleden’.  Aanvang 20 uur. Vladimir Poetin houdt van het verleden. In zijn handen is het een wapen zonder weerga. Ook Xi Jinping, Recip Erdogan en andere machthebbers maken sluw gebruik van de geschiedenis. Historicus en analist Ivo van de Wijdeven legt uit hoe dat werkt. 

Van de Wijdeven analyseert in zijn boek ‘De macht van het verleden’ hoe deze machthebbers te werk gaan. Hun redevoeringen en acties zijn gebaseerd op het verleden van hun land - ze verwijzen naar het glorieuze verleden, dat de basis is voor een minstens zo glorieuze toekomst. In hun handen wordt de nationale geschiedenis een effectief wapen. Het is een middel om de bevolking achter zich te krijgen, de oppositie monddood te maken en (inter-)nationale politiek te manipuleren.

‘De macht van het verleden’ helpt de lezer om de macht onder de loep te nemen. Ivo van de Wijdeven vertelt als historicus en analist zijn verhaal op televisie en radio. Hij vertelt in Winterswijk uitgebreid over de geschiedenis als politiek wapen. Poetin, Xi en Erdogan (er zijn er nog meer…) schetsen met trots, treurnis en triomf voor hun volk een aanlokkelijk toekomstbeeld, dat voor iedereen aantrekkelijk is. Hun beeld van de geschiedenis klopt altijd. En elke vorm van kritiek, of die nu van binnen of van buiten komt, is een aanval op de trotse natie.

Ivo van de Wijdevan analyseert in heldere bewoordingen de actuele wereldpolitiek. Kaarten voor deze bijzondere bijeenkomst zijn à 10 euro te koop bij boekhandel Kramer in de Wooldstraat , 0543 - 512173 of via info@boekhandelkramer.nl.


www.boekhandelkramer.nl