Verslaafd? Je staat er niet alleen voor

ACHTERHOEK - Narcotics Anonymus (NA) is een wereldwijd netwerk van zelfhulpgroepen van en voor mensen met een verslaving. Ondanks dat het bewezen effectief is om met mede-(ex-)verslaafden ervaringen te delen en elkaar te steunen, is deze vorm van hulp nog relatief onbekend in de Achterhoek. Enkele initiatiefnemers zijn een groep gestart in Neede, maar als het aan hen ligt, komen er nog een heel aantal bij.

Door Mariëlle Frielinck

Zelfhulpgroepen
Verslaving aan alcohol, drugs of een gokverslaving. Veel mensen komen er mee in aanraking. En dan probleem voor jezelf erkennen en hulp zoeken is een grote stap. Verslaving is een ziekte die niet met één behandeling weg is. Verleidingen blijven en terugval ligt altijd op de loer. Bekend bij de meesten is de reguliere verslavingszorg door instellingen als Iriszorg en Tactus. Maar er is nog een andere manier van begeleiding. Deze is relatief onbekend in Nederland, maar wereldwijd al sinds jaar en dag bewezen effectief, namelijk de Narcotics Anonymus (NA). Dit zijn zelfhulpgroepen van en voor mensen met een verslaving. De groepen richten zich op alle vormen van verslaving.

‘Nog nooit één biertje gedronken…’
Ook in de Achterhoek zijn enkele hulpgroepen van de AA actief. Zo is er een groep actief in Neede en één in Doetinchem. Een deelnemer vertelt hoe hij zelf kampt zelf met verslavingsproblematiek, maar mede dankzij NA is hij al een hele tijd clean. Hij vertelt: “Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om clean te blijven en hoeveel verleidingen om te gebruiken je dagelijks moet verslaan. Verslaving is een psychische ziekte. Ik weet dat ik als ik er aan toegeef, ik geen grens ken. Ik heb nog nooit in mijn leven één biertje gedronken…., het waren er altijd meer; veel meer. En dat zelfde geldt voor andere verslavende middelen zoals roken, wiet, of cocaïne. Ik heb veel trajecten in de reguliere verslavingszorg doorlopen. Die zorg is gericht is op het stoppen van de verslaving, maar daarna moet je verder leven. En de verslavingsgevoeligheid verdwijnt niet, maar ligt altijd op de loer.”

Ervaringen delen
“Erover praten met mensen in eenzelfde situatie werkt dan heel goed”, aldus een deelnemer. “Wekelijks komen we bij elkaar en bespreken ervaringen, problemen, maar ook gewone dagelijkse dingen. Het is therapeutisch, maar ook gewoon heel gezellig. En de groep is altijd heel divers, van jong tot oud, hoog- en laagopgeleid, man/vrouw en verschillende verslavingen. Bij NA merk je dat het iedereen kan treffen en dat je er niet alleen voor staat. Je hoeft je niet te schamen, want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Naast de bijeenkomsten hebben we een app-groep en helpen we elkaar op moeilijke momenten. Dat is een groot voordeel van de zelfhulpgroep. Het beperkt zich niet tot kantooruren, maar juist op die moeilijke momenten is er altijd iemand om mee te praten, telefonisch, via zoom of de app.” De deelnemer hoopt door meer bekendheid dat de drempel voor mensen om zich aan te sluiten bij een zelfhulpgroep lager wordt.

Wil je meer weten over de NA of wil je naar een bijeenkomst? Op hun site kun je opzoeken waar en wanneer bijeenkomsten zijn. 


www.na-holland.nl

KADER: Achtergrond van NA
In 1935 werd in New York de Anonymus Alcoholics (AA) opgezet door een zakenman en een arts. Zij kampten zelf met een alcoholverslaving en kwamen erachter dat ze door het helpen van andere alcoholisten ook zelf de drank de baas konden blijven. Ze merkten dat als iemand uit eigen ervaring sprak dit grote indruk maakte. Vervolgens hebben zij gespreksgroepen opgezet. In 1953 werd de AA uitgebreid met de Narcotics Anonymus (NA), omdat er steeds meer soorten drugs kwamen. Dat er behoefte was aan deze vorm van hulp was duidelijk, want sindsdien zijn er wereldwijd duizenden gespreksgroepen voor mensen met een verslaving. Ook in Nederland worden bijeenkomsten georganiseerd, waarin deelnemers ervaringen en verhalen delen en hier kracht en hoop uit putten. De kern van de NA-filosofie is dat een deelnemer kan herstellen van zijn verslaving door een eenvoudig 12-stappenplan te volgen en zich zo een andere levenswijze eigen kan maken. www.jellinek.nl