Laura van Kaam. Foto: Josi Nihot
Laura van Kaam. Foto: Josi Nihot

8 keer 8erhoeks met Laura van Kaam

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Zonder twijfel en heel cliché; mijn ouderlijk huis. Daar heb ik alles meegemaakt en het heeft vast te maken met het proces van loskomen, maar niks is fijners dan een nachtje in mijn eigen bed bij mijn ouders. Als ik niks te doen heb en heel moe ben wil ik daar op de bank ploffen of in bad. Je bent niet alleen en er is beweging om je heen. Dat huis noem ik echt thuis. Dat verwart mijn zussen en ouders nog weleens, omdat ze dan niet snappen welk huis ik met ‘thuis’ bedoel.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“Moeilijk, maar ik denk dat ik de gasten achter de ‘Zwarte Cross’ het meest indrukwekkend vind. ‘De Feestfabriek’. Hoe zij, zo vanuit niks, zo typisch Achterhoeks, een festival beginnen, zo’n beetje half illegaal en dat dan het grootste van het land wordt. Het is zo mooi nuchter; een idee hebben en dat uitbouwen. Ik heb er twee keer gespeeld en dat was fantastisch. De cross is natuurlijk de trots van de Achterhoek, ik vind het heel cool. Mijn ouders gaan niet zo vaak naar festivals, maar daarheen gaan is echt een familie-uitje.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Bij het ontvangen van nieuwe gasten doen we thuis altijd even een rondje Dinxperlo, dan moeten we echt langs het verpleeghuis van Suderwick-Dinxperlo. Er is daar een brug gebouwd over de Grensweg en nu zijn die tehuizen verbonden, over de landsgrens heen. Als ik dat zie ben ik - kijkend naar waar we vandaan komen - zo trots op die eenheid. Die brug is een soort ontmoetingsplek nu, je kunt er op de grens een bakkie doen.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“’Suzan en Freek’. Dat zijn ook Achterhoekers. Ze zijn al heel lang in de muziek bezig, doen nooit uit de hoogte, hoopten op die doorbraak, die ineens - bam - kwam en dan toch zo nuchter blijven. Dat vind ik super inspirerend. Dan kijk ik op tegen dat ze nog steeds de Achterhoekers zijn die ze altijd waren.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
"Een goede kunstenaar vind ik Rosalie de Graaf, bekend als ‘RoosArt', uit Doesburg. Ik ken haar persoonlijk niet, maar het is een jonge stoere vrouw die erg unieke kunst maakt. Ik vind het fantastisch wat ze doet en hoe ze zo jong zo ondernemend en succesvol is!”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
“Ik ging gewoon serieus Googlen, want ik wist eigenlijk niet wat typisch Achterhoeks is. Maar het wordt de ‘Nozem’, al ben ik geen alcoholist (lacht). Maar als je op de ‘Zwarte Cross’ bent dan moet dat je dat drinken.”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Ik ben niet echt een streektaalpersoon en lijk nu een beetje een groupie, maar ‘De Overkant’ van ‘Suzan en Freek’ en ‘Snelle’ is echt wel een volkslied geworden, ik speel het zelf ook weleens. 'Waar het feestje van het jaar de Zwarte Cross is'.”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Ik heb grootouders die allebei plat praten, dus ik kan het echt verstaan en ik heb nota bene een streektaalfestival gepresenteerd; de zaal heeft me van alles geleerd. Maar als mijn oma “Moi” in plaats van “Hoi” zegt, dan denk ik meteen “Oh ja, ik ben weer thuis.” Het is een typische Achterhoekse begroeting. Eerst zegt ze heel zachtjes haar naam en als ik dan “met Laura” zeg, roept ze heel blij 'Moi!'”