De super pomp voor Gemaal IJmuiden wordt bewerkt op Europa’s grootste freesbank. Foto: Marten Beeftink
De super pomp voor Gemaal IJmuiden wordt bewerkt op Europa’s grootste freesbank. Foto: Marten Beeftink

Pentair levert nieuwe superpomp voor gemaal IJmuiden

WINTERSWIJK - Gemaal IJmuiden is een van de belangrijkste gemalen in Nederland. Jaarlijks verpompt het zo’n één miljard kubieke meter water. Twee van de zes pompen zijn afkomstig van het Winterswijkse Pentair. “In 2004 waren dit de grootste pompen ooit. Nu, bijna 20 jaar later, mogen we nóg een pomp leveren,” vertelt directeur Gerard Scholten.

In 2022 kreeg het bedrijf van Rijkswaterstaat de opdracht voor een derde, identieke superpomp. “Ter illustratie: deze verpompt in één seconde 50.000 liter water, wat neerkomt op een olympisch zwembad in 50 seconden. En de pomp is inclusief motorbehuizing net zo hoog als een gebouw met drie verdiepingen. Ze staan zelfs in het World Guinness Book of Records,” aldus Scholten.

Bijna 120 jaar ervaring
Bij Pentair in Winterswijk hebben ze bijna 120 jaar ervaring. Ondanks diverse overnames en een beursnotering, hebben ze altijd hun Achterhoekse identiteit weten te behouden. Scholten: “We zijn trots op het feit dat we de superpomp in Winterswijk hebben ontwikkeld en dat deze nog steeds geldt als dé referentie in de markt. Het hele project wordt vanuit Winterswijk gecoördineerd door een speciaal voor dit project samengesteld team van specialisten. De installatie en inwerkingstelling van de pomp doen wij straks vanuit onze servicevestigingen in Beverwijk en Etten-Leur, samen met SPIE. Toch mooi dat wij als Achterhoeks bedrijf zo’n prestigieus project in de Nederlandse waterhuishouding mogen verzorgen.”

Grenzeloos bekend
Het Winterswijkse bedrijf werkt overigens niet alleen aan de superpomp voor Gemaal IJmuiden. “Voor chemieconcern Ineos bouwen we een enorme prefab brandblus pompkamer. Dat doen we in onze eigen fabriek, waarna de pompkamer in zes delen naar België gaat.” En zelfs buiten Europa is Pentair een vaak geziene producent. In Egypte staat voor dit jaar ook nog de productie van een twaalftal pompen op het programma. “Hier worden onze pompen gebruikt om water vanuit de Nijl te verdelen over New Caïro, de nieuwe hoofdstad. De totale lengte van één zo’n pomp bedraagt 17 meter,” rondt de trotse directeur zijn verhaal af.