Duurzame huizenroute

WINTERSWIJK - Energietafel Winterswijk houdt ook de komende periode weer de Duurzame Huizenroutes Winterswijk. Op 25 maart en 15 en 29 april  zijn tussen 10 en 13 uur twee of drie verduurzaamde woningen te bezoeken.

De groepsgrootte is minimaal 4 personen. Deelnemers gaan met eigen vervoer. De route wordt begeleid door een energiecoach van Agem Energieloket die deelnemers kan voorzien van uitgebreide informatie en tips over energiebesparing en energievoorzieningen. De verduurzaamde huizenbewoners zullen als ervaringsdeskundigen uitleg en een rondleiding in hun woning geven. Bezoekers zien en horen hoe verduurzamen begint met terugdringen van de vraag naar energie. Warmtevraag beperken is de grootste opgave. Daarom begint men met isoleren als dat nog niet is gedaan. Hoe kleiner de energievraag hoe minder opgewekt hoeft te worden. Men bespaart dan ook op benodigde zonnepanelen en de grootte van de verwarmingsinstallatie zoals een warmtepomp. Een geluidloze variatie op de buitenlucht warmtepomp is die met PVT-panelen. Dit zijn warmtepanelen die als een soort sandwich gecombineerd werken met zonnepalen. PV staat dan voor zonnepanelen die stroom opwekken en de T staat voor thermisch dus warmtepanelen. Voordeel is dat dit systeem net als zonnepanelen geluidloos op bijvoorbeeld het dak ligt. Extra voordeel is dat het thermische paneel het zonnepaneel koelt waardoor het zonnepaneel meer stroom produceert want hoe warmer een zonnepaneel is hoe minder stroom hij produceert.
Een alternatief voor de warmwaterboiler is de zout-accu die warmte opslaat voor het warmtapwater. Een warmtebatterij dus.
Wie meer wil weten of tips wil van de woningeigenaren kan zich aanmelden voor deelname via: duurzaam@winterswijk.nl, met vragen kan men bellen: tel. 0543-543100. Kijk voor meer info op: www.duurzaamwinterswijk.nl/huizenroute