Blije gezichten in het zwembad. Foto: Jolanda Aagten
Blije gezichten in het zwembad. Foto: Jolanda Aagten

Nieuwe rolstoel voor de VASA

Mede mogelijk gemaakt door de Lions Club Oost Achterhoek

Door Ada Kortschot, Kiki Dumoulin, Jolanda Aagten

WINTERSWIJK - Blije gezichten bij het bestuur, de vrijwilligers, maar vooral bij de leden van de VASA (Vereniging Aangepaste Sporten de Achterhoek) op 30 januari. Die avond werd namelijk de nieuwe rolstoel aangeboden door Cora Capel en Björn Meershoek van de Lions Club Oost Achterhoek. Dit alles onder toeziend oog van Wim Wassink en Rudi Porskamp die namens de gemeente Winterswijk bij de VASA een bezoekje kwamen brengen.

Een aantal leden van de VASA komt met eigen rolstoel naar het zwembad voor de wekelijkse sportavond. Deze rolstoel mag mee tot in de kleedkamers, maar niet in de natte ruimtes van het zwembad. Hiervoor had de VASA een eigen rolstoel, maar die was aan vervanging toe. Omdat het voor de VASA ook steeds moeilijker wordt financieel ‘het hoofd boven water te houden’, werd er gezocht naar een sponsor. En geheel spontaan werd het bestuur benaderd door de Lions Club met de mededeling dat ze de VASA heel graag een rolstoel zouden willen schenken. Een aantal leden van de Lions Club waren ooit zelf nauw betrokken bij de VASA en ze dragen de vereniging nog steeds een warm hart toe. In onderling overleg en met deskundig advies van Medepoint werd er een rolstoel uitgezocht en vervolgens aangeschaft. Deze is dus 30 januari in gebruik genomen en bewonderd door de leden van de VASA. Veel blije gezichten en leuke reacties waren het resultaat.

VASA
De VASA bestaat inmiddels bijna 60 jaar en biedt mensen met een beperking de mogelijkheid onder begeleiding te zwemmen. Sporten en bewegen helpen op vele manieren om fit te blijven, ook als iemand een beperking heeft. De vereniging telt ongeveer 100 leden. Zowel mensen met een verstandelijk beperking als mensen met een lichamelijk beperking voelen zich thuis bij VASA. Ook 50-plussers die de spieren en gewrichten soepel willen houden zijn bij de VASA van harte welkom. Op de maandagavond en dinsdagavond is het mogelijk te zwemmen bij zwembad het Jaspers voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. De training vind plaats in het ondiepe deel van het zwembad waar de watertemperatuur 31 graden is. Oefeningen ter verbetering van de conditie worden afgewisseld met een spel. Ook zijn er de nodige voorziening in het zwembad die het mogelijk maken óók mensen met een ernstige beperking de mogelijkheid te geven om te bewegen in het water. Hierbij moet men denken aan een tillift en een rolstoel om leden naar en in het water te begeleiden.

Op de maandagavond kan van 19.00 uur tot 21.00 uur worden gezwommen in zwembad het Jaspers. Tevens traint het waterbasketbalteam van de VASA dan ook. VASA doet mee in de competitie en ieder jaar nemen ze ook deel aan de NK. Om deze sport te beoefenen dient men een redelijke conditie te hebben.

Zwemmen voor mensen met astma en longproblemen is ook mogelijk bij de VASA. In het ondiepe deel van zwembad het Jaspers in Winterswijk (watertemperatuur 31 graden) wordt op de woensdagmiddag van 16.00 uur tot 16.45 uur een training gegeven voor deze doelgroep door een fysiotherapeut. Belangrijk voor deze groep is de sociale binding. 

Op de donderdagavond traint er een groep bij zwembad het Walfort in Aalten. Deze lessen beginnen wekelijks met een korte periode van inzwemmen. Daarna worden er allerlei oefeningen gedaan en dat wisselt per week. Soms worden de oefeningen gedaan met een bal, plankje of gewichten. Ook zijn er diverse rek- en strekoefeningen zonder spelmaterialen. 

Wie het leuk lijk om eens mee te doen, kan zich aanmeldden voor een proefles. Dat kan telefonisch of via de ap (06-14753795) bij Kiki Dumoulin. Mailen kan ook via mail; secretariaatvasa@gmail.com. Men mag 4 proeflessen bijwonen om te kijken of het bevalt. De contributie bedraagt 15 euro per maand. De doelstelling is om de contributie zo laag mogelijk te houden, om de club toegankelijk te houden voor iedereen. Dit realiseert de VASA door gelden te werven via subsidies, sponsoring, donaties en/of schenkingen. Ook zetten de vrijwilligers zich 2 keer per jaar in voor een collecte. De vereniging ontvang jaarlijks een bijdrage van het fonds sportgehandicapten en de stichting voor het gehandicapten kind. Voor beide collectes zetten vrijwilligers hun beste beentje voor in het voorjaar en najaar. 

Er is altijd gebrek aan vrijwilligers, bij elke vereniging. Zo ook bij de VASA. Wie het leuk lijkt om te helpen bij het wekelijkse zwemuurtje kan zich ook melden bij Kiki Kiki Dumoulin (via bovenstaand telefoonnummer of mailadres). Ook zijn er mogelijkheden om een stageplek of maatschappelijke stage te doen bij de VASA.