MenACWY vaccinatie voor jongeren

REGIO - Jongeren geboren in 2009 ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte, een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De MenACWY-vaccinatie wordt door GGD Noord- en Oost-Gelderland gegeven op maandag 20 februari 2023 van 10.00 tot 16.45 uur (pauze van 12.30 – 13.15 uur) in Sporthal ’t Jebbink aan 't Jebbink in Vorden.

Meningokokbacterie 
Deze bacterie bevindt zich meestal in de neus-keelholte zonder dat je er ziek van wordt. Je kan dan wel een ander besmetten. Als je er wel ziek van wordt, veroorzaakt de bacterie nekkramp (hersenvliesontsteking) of bloedvergiftiging. Dit kan heel snel en ernstig verlopen. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen.

Inhaalvaccinaties
De GGD biedt 4-18 jarigen de mogelijkheid om gemiste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma in te halen. Neem hiervoor contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 3100 doorkiesnummer 3 (werkdagen tussen 8.00 en 12.00u).

Meer informatie
Coronavaccinaties: ggdnog.nl
Meningokokken-vaccinatie: rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/meningokokken
Vaccinaties: rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen