Wim Hoenink en Liny te Brake van toneelvereniging Eendracht. Foto Lineke

Wim Hoenink en Liny te Brake van toneelvereniging Eendracht. Foto Lineke

Toneelvereniging Eendracht bestaat 60 jaar

Maatschappij

Wim Hoenink lid vanaf de oprichting

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK /MEDDO - Op 24 maart is het 60 jaar geleden dat toneelvereniging Eendracht uit Meddo werd opgericht. Nog steeds is de club actief, afgelopen november werd het stuk ‘ De Pelkwiek kumt in actie’ onder regie van Reinier te Linde met veel succes drie keer opgevoerd in zaal De Eendracht.

Over het 60-jarig bestaan hebben we een gesprek met Wim Hoenink (78), die vanaf het begin lid is en Liny te Brake, bestuurslid en tevens schrijfster van enkele toneelstukken. Ook heeft ze enkele malen de regie gevoerd. Hoenink weet zich nog goed de oprichting van de toneelvereniging te herinneren. “Ik was lid van de gymnastiekvereniging in Meddo en op een feestavond werd een toneelstukje opgevoerd. Dat vonden we zo leuk dat we besloten om zelf een toneelvereniging op te richten. We hebben bij alle inwoners van Meddo een briefje in de bus gedaan om zich aan te melden. De belangstelling was groot en zo was de toneelvereniging een feit.”

Onderwijzer als regisseur 
In die tijd was het gebruikelijk dat de hoofdonderwijzer van de school de regie deed bij de toneelvereniging. De eerste was meester Van Zuilichem, die na 12 jaar werd opgevolgd door meester Joling. Hoenink: “Dat was een echte toneelman, hij heeft jarenlang de kar getrokken. Omdat Joling wegens ziekte moest stoppen heeft Gerrit Heinen de regie overgenomen. Maar toen was ik al gestopt met spelen. Ik ben wel altijd actief gebleven voor de vereniging met de administratie van de donateurs, de kassa doen bij de voorstellingen en ik verricht allerlei hand- en spandiensten. “ Te Brake vult aan: “Als je Wim iets vraagt staat hij altijd klaar en daar zijn we als toneelvereniging heel erg blij mee.”

Lege kas 
Eendracht bracht in het begin elk jaar twee stukken op de planken, in het voor- en najaar. “Het kwam wel eens voor dat de penningmeester in die tijd opmerkte dat er weer een stuk gespeeld moest worden omdat hij de kas leeg had… Later zijn we overgegaan op een keer per jaar. Dat had vooral te maken met de afname van het aantal leden, twee keer per jaar was dan voor veel mensen teveel. Daarnaast was er ook meer tijd voor de repetities.

Regisseur en schrijver
Te Brake is lid van de toneelvereniging geworden in 1987. “Dat was het laatste jaar dat Heinen de regie deed. Daarna heb ik het enkele jaren overgenomen, maar op een gegeven moment miste ik het spelen zo erg dat ik af en toe een klein rolletje voor me zelf in het stuk opnam. Dat schrijven beviel zo goed dat ik in 1998 mijn eerste stuk geschreven heb, mede omdat ik vond dat er weinig geschikte stukken waren en ik het net zo goed zelf kon. In totaal heb ik vier stukken geschreven over verschillende onderwerpen, het laatste was ‘De Pelkwijk kumt in actie’ . Toen ik stopte met regisseren hebben achtereenvolgens hebben Willy Lammers, Ineke Konings, Janine Vreeman en Marieke Warnshuis ook nog enkele jaren de regie hebben gedaan.”

Bal na
De eerste jaren werden de stukken in het ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) gespeeld maar Joling vond dat het net zo goed in het dialect kon en dat is nu nog steeds zo,” zegt Hoenink, “ Voor het publiek is dat ook leuker. We hebben veel gespeeld in verzorgingshuizen en voor allerlei verenigingen, niet alleen in Winterswijk maar in de wijde omgeving. In het verleden hadden we ook vaak voor de voorstelling en in de pauze een orkestje. Na afloop van het stuk begon het bal na en gingen de voetjes van de vloer.”

Net als voor andere verenigingen is het ook voor Eendracht het moeilijk om jonge aanwas bij de club te krijgen. Te Brake: “Daarom hebben we enkele keren een stuk gemaakt met jeugd van 8 tot 12 jaar en jongeren boven de 12 jaar. Daarvan zijn toch enkele jongeren lid geworden.”

Feestelijk Jubileum
Op de komende ledenvergadering wordt Hoenink gehuldigd voor zijn 60-jarig lidmaatschap, maar hij is niet de enige: Willy Lammers is 40 jaar lid. “Dat was eigenlijk vorig jaar al maar door corona is het uitgesteld tot dit jaar.” Ook wordt dan besloten wanneer de eerstvolgende opvoering zal zijn, in november of volgend jaar februari. Volgens Te Brake gaat het 60-jarig jubileum uiteraard gevierd worden maar de plannen moeten nog verder uitgewerkt worden.