De Karper ziet toe op de kwaliteit van het viswater

Sport Winterswijk

De Karper ziet toe op de kwaliteit van het viswater

WINTERSWIJK - “Wat waarschijnlijk niet veel mensen weten, is dat WHV De Karper de grootste vereniging is in Winterswijk. We hebben zo’n 2800 leden en drie eigen vislocaties. Daarnaast signaleren we vaak als eerste als er iets mis is met de vis- en waterkwaliteit in de retentievijvers. Ook daar kan met onze Vispas worden gevist. Overigens zijn er van de leden ongeveer 1100 Duitsers. Dat is zo in alle grensstreken. 

Door Han van de Laar

Als je namelijk in Nederland lid bent van een hengelsportvereniging mag je hier nagenoeg overal vissen. In Duitsland moet je voor bijna iedere visplek apart betalen”, zegt Hans Bax, secretaris en oud-voorzitter van De Karper.
Hans: “We staan nu bij de vijver Oostervoort. Er was hier ook recent weer sprake van vissterfte en dan ondernemen wij meteen actie. Maar ook zonder vissterfte laten we de viswateren regelmatig controleren. Dat doen we niet zelf maar gebeurt door deskundigen van ‘Sportvisserij Nederland’, die hier nu ook bezig zijn. Ze vangen de vis met een sleepnet, kijken naar de hoeveelheid, de diversiteit en de kwaliteit ervan. Van het water worden monsters genomen. Van de resultaten krijgen we een rapport en kunnen dat met het vorige onderzoek vergelijken en de nodige maatregelen (laten) nemen. We denken dat de vissterfte hier ook komt, omdat er teveel brood aan de eendjes wordt gevoerd. Dat is niet goed voor de vissen. Ze eten zich daar dood aan.”

Onderhoud
De Puls aan de Badweg, Kloosterveld achter de Italiaanse Meren en de Meddose Kolk zijn eigendom van de Karper. Hans: “Tevens kent Winterswijk zo’n zes-zeven retentievijvers waar ook gevist mag worden door onze leden. Wij houden dat, zoals gezegd, ook in de gaten. Veelal liggen deze op gemeentegrond. We hebben goede contacten met zowel de gemeente als het waterschap Rijn-IJssel. Gevraagd en ongevraagd geven wij adviezen over waterkwaliteit en visstand. We verschillen soms van mening over de aanpak en vinden het dan jammer dat er niet meer met onze adviezen wordt gedaan.”

Vrijwilligers
De Karper is blij dat ze een grote vereniging zijn en dat er daardoor meestal wel vrijwilligers voor allerlei klussen zijn te vinden. Toch kan men zeker nog meer vaste vrijwilligers gebruiken die helpen bij de regelmatig voorkomende werkzaamheden, zoals het opruimen van de rommel, het onderhouden van de vijvers en het houden van toezicht. Voor de jeugd, er zijn 262 jeugdleden, zou samen met Sportvisserij Nederland een mooie Visvakantieactiviteit kunnen worden aangeboden, maar daarvoor zijn er zo’n vijfentwintig vrijwilligers nodig en die zijn er momenteel niet. Onderhoud aan de oevers is ook belangrijk. Er komt veel blad in het water waardoor verstikking dreigt. Hans: “Bij al onze visvijvers staan bomen, die houden we goed in de gaten. We hebben net voor twee bomen een kapvergunning aangevraagd, omdat die zijn aangetast. Het meeste onderhoud doen we zelf, maar we huren deskundigen in als het nodig is. Jaarlijks kopen we diverse soorten vis in. Zo hebben we net 300 kilo grote voorns gekocht. Die worden over onze locaties verspreid.”
Wat wel een beetje steekt, is dat De Karper niet onder het sportbeleid van de gemeente valt. Dit terwijl Sportvisserij Nederland, de landelijke bond waar De Karper bij aangesloten is, wel onderdeel uitmaakt van het NOC*NSF. Daar zelfs de op een na grootste bond is. De voorzitter van het NOC*NSF, Anneke van Zanen hierover: “Vissen is een sport die midden in de maatschappij staat en positieve neveneffecten kent. Het is ontspannend en vermindert stress-symptomen. Het is tevens natuurbeleving en -beheer.” Hans: “We hebben het recent weer aangekaart bij de gemeente en inmiddels besproken met de wethouder!” Meer info op hvdekarper.mijnhengelsportvereniging.nl of www.sportvisserijnederland.nl.