Tweede Vrijheidsboom onthuld

Maatschappij

MISTE - Op 28 januari is om 14.00 uur aan de Wissinkweg (nabij huisnummer 2) in Winterswijk-Miste, de Vrijheidsboom onthuld ter gelegenheid van 450 jaar Nederland. De Vrijheidsboom is er één in een serie van negen Vrijheidsbomen. De boom werd onthuld door wethouder Sandra Metaal-ten Dolle. 

Het project Vrijheidsbomen is een onderdeel van de Winterswijkse viering van ‘1572, de geboorte van Nederland’. Hierin draait het om vier thema’s die alle beginnen met een V: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. De verbondenheid in verscheidenheid komt juist in Winterswijk met haar buurtschappen prachtig tot uitdrukking. Het is één gemeente Winterswijk, maar tegelijkertijd heeft zowel het dorp als iedere buurtschap een volstrekt eigen karakter. Houtkunstenaar Daan de Leeuw bewerkt in overleg met iedere buurtschap een eiken stam van vier meter tot een kunstwerk dat uniek is voor iedere buurtschap, maar tegelijkertijd een verbinding heeft met de andere Vrijheidsbomen. In Miste wordt de tweede boom onthuld en de laatste boom zal geplaatst worden in het centrum van Winterswijk.
Misters Belang had een feestelijk programma in elkaar gezet om deze onthulling te vieren. Naast wethouder Metaal waren ook houtkunstenaar Daan de Leeuw en Bob Meeuwsen van de werkgroep Kunstwerk Miste 450 jaar aanwezig.
Bomen horen bij het Achterhoekse coulisselandschap, zeker de eik. Negen eikenhouten stammen van vier meter zijn dan ook de basis, een basis waarvan de Winterswijkse kunstenaar Daan de Leeuw, in overleg met iedere buurtschap, een voor die buurtschap uniek kunstwerk maakt. Een kunstwerk waarin aan de ene kant de eigenheid van de betreffende buurtschap wordt verbeeld en aan de andere kant de verbondenheid met het dorp en de andere buurtschappen wordt weergegeven. Alle buurtschappen hebben zich enthousiast achter dit project geschaard en Daan heeft inmiddels al met meerdere buurtschappen om tafel gezeten om te komen tot een eerste opzet. Een opzet die verder samen wordt uitgewerkt, zowel vooraf als tijdens de daadwerkelijke creatie van het kunstwerk. Daan maakt het kunstwerk namelijk op de plek waar het komt te staan zodat iedere geïnteresseerde het hele wordingsproces op de voet kan volgen en liefst ook van commentaar kan voorzien. Commentaar in de vorm van anekdotes, verhalen en geschiedenissen uit de buurtschap die aan het eind van het project gebundeld worden in een boekje. Een boekje dat tevens gebruikt kan worden voor een fiets- en wandelroute door ons prachtige buitengebied.