Reggy Geurink van den Hurk en Roy Geurink verzorgen de clinics. Foto: Sander Damen
Reggy Geurink van den Hurk en Roy Geurink verzorgen de clinics. Foto: Sander Damen

Kickboxclinic en Familiedag voor ALS stichting

Maatschappij

WINTERSWIJK - Aanstaande zondag 5 februari vindt er een tweetal kickboxingclinics plaats bij kickboksschool Roy’s Gym aan de Laan van Hilbelink. Doel van de clinics is om geld in te zamelen voor de stichting ALS. Er zijn twee clinics: Een algemene groep door eigenaar Roy Geurink en een Ladies Only groep door zijn vrouw Reggy. Iedereen, lid of niet, mag meedoen. De enige voorwaarde is dat er ter plekke een bedrag van minimaal vijf euro gedoneerd wordt aan Stichting ALS. Het is de opmaat naar een groots familie-evenement ten bate van de stichting ALS dat op 1 juli plaatsvindt bij FC Winterswijk op sportpark Jaspers.

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een dodelijke zenuw/spierziekte waarbij je spieren één voor één uitvallen. In Nederland leven zo’n vijftienhonderd mensen met ALS, of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Ieder jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. De ziekte is vooralsnog niet te genezen.

Geld inzamelen
De BEAT -ALS- clinics van Roy’s Gym is de opmaat naar de ‘Familiedag Winterswijk ALS’ die op 1 juli op sportpark Jaspers plaatsvindt. De Familiedag is een initiatief van Dennis, Joey en Reggy, de kinderen van Gertie van den Hurk, een Winterswijkse ondernemer. Gertie kreeg in april 2019 de diagnose ALS. De familie ziet van heel dichtbij wat voor een verschrikkelijke ziekte ALS is en wil, in samenwerking met Stichting ALS Nederland, met deze evenementen geld inzamelen voor ALS onderzoek naar medicatie en voor middelen zoals speciale fietsen, steppen, rolstoelen en dergelijke voor ALS patiënten in de regio die aan de ziekte lijden.

Rot ziekte
“Bij mijn vader begon het in april 2019 met een pijnlijke kuit en trillingen in zijn hele lichaam”, vertelt Reggy Geurink-van den Hurk. “Hij dacht eerst aan een langdurige spierblessure en de schok was dan ook groot toen de diagnose ALS was. In de afgelopen jaren kon hij steeds minder. Hij kwam volledig in een rolstoel terecht. Hij kan niet meer zelfstandig ademen en heeft vierentwintig uur per dag zorg nodig. Nu wordt zijn spraakvermogen langzaamaan minder en leert hij een spraakcomputer bedienen met zijn ogen. Het is echt een rotziekte, vooral ook omdat de ziekte alle spieren raakt. Hij is er met zijn volle verstand gewoon bij.”

Familiedag
Roy en Reggy bedachten dat de kickboxing clinics ook een leuk initiatief zou zijn om geld in te inzamelen voor Stichting ALS Nederland. Dit gaat via een rechtstreekse donatie. “Het is met dertig deelnemers per clinic een kleinschalig evenement”, aldus Reggy. “Op 1 juli hopen we met z’n allen veel meer geld in te zamelen.”
Op de Familiedag Winterswijk ALS pagina van Stichting ALS Nederland worden alle acties verzameld die die dag plaatsvinden. Zo is er al een sleutelhangeractie en een oude telefoons- en cartridge verzamelingsactie. Iedereen kan hier ook zelf een actie starten.
“Met een leuk team zijn we momenteel nog bezig met de organisatie, meer informatie volgt later,” zegt Reggy. “We kunnen al wel zeggen dat dit een supermooie dag wordt, met onder meer een voetbalwedstrijd tussen FC Twente All Stars - FC Winterswijk All Stars, muziek en lekker eten.”

Onderzoek en middelen
De opbrengsten van de dag zullen worden besteed aan zowel onderzoek naar de ziekte en medicijnen als middelen voor ALS patiënten in deze regio. “Gertie ervaart dat het onderhouden van zijn sociale contacten juist in de tijd van achteruitgang een belangrijke factor is om gemotiveerd het leven verder aan te gaan”, zegt Reggy. “Hij heeft veel baat gehad bij zijn elektrische fiets. Toen dat niet meer kon, kocht hij een elektrische step en toen steppen niet meer lukte een carbon rolstoel. Zo kon hij het toch nog even uitstellen om in een aangepaste elektrische rolstoel terecht te komen. Hij gunt andere ALS patiënten ook dit gemak om met deze middelen de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarom is het zo belangrijk dat een deel van de opbrengst naar dat soort middelen voor ALS patiënten gaat. En uiteraard ook naar onderzoek, want ALS is nog steeds niet te genezen.’’

Meedoen en meer informatie
Wie mee wil doen aan een Kickboxclinic, kan een mailtje sturen aan info@roysgym.nl met als onderwerp ALS en vermelding van de clinic waaraan je mee wilt doen. Neem een smartphone mee voor de donatie via QR code aan Stichting ALS. Op familiedagwinterswijk.alsacties.nl is meer informatie over de Familiedag te vinden. Daar kunnen ook acties voor die dag aangemeld worden.