Hekken in de Bekendelle, schending of noodzaak?

Natuur

WINTERSWIJK - Het is door veel Winterswijkers inmiddels al opgemerkt, dat de ‘Bekendelle’ wordt doorkruist door een opvallend hekwerk. In overleg met de gemeente, particuliere eigenaren en natuurmonumenten heeft de provincie Gelderland het hek laten plaatsen om het bos en met name de beekoevers te beschermen. Het heeft op de sociale media geleid tot diverse vormen van kritiek.

Door Clemens Bielen

De een spreekt van: ‘Een afschuwelijk hekwerk dat het karakteristieke uiterlijk van de Bekendelle schendt.” De ander spreekt van: ‘Zonde van al het hekwerk’, of ‘de charme is er wel vanaf’ of ‘hopelijk verweert het houtwerk snel.’ Maar wat vooral tussen de berichten doorsijpelt is, de trieste constatering dat het noodzakelijk was.

‘Loslopende mensen’
Voor een eigenaar van een natuurgebied is er altijd de overweging of het gebied moet worden afgesloten om de natuur te beschermen of moet worden opengesteld om de bezoekers kennis te laten nemen van de natuur en ervan te genieten.
De Bekkendelle is zowel landschappelijk als ecologisch gezien een waardevol gebied met zeldzame plantensoorten. De verwaterde opgekrulde tekst op een bordje geeft aan dat de bezoeker wordt verzocht de oevers niet te betreden en op de aangegeven paden te blijven. Uit de vele ‘olifantenpaadjes’ blijkt dat daar massaal geen gehoor aan wordt gegeven. Ook het parkeerverbod op de Klandersweg die deels door het bos leidt wordt niet opgevolgd, is de constatering.
Bij natuurliefhebbers klinkt dan ook vooral begrip door.

Geen prikkeldraad!
Fred Bos is verantwoordelijk voor de bebakening van het traject van het ‘Naoberpad’ vanaf het strandbad tot de kerk van Barlo. De route leidt door de Bekendelle. Als plantenkenner heeft hij wel begrip voor het besluit. “De oplossing verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar de recreatiedruk is gewoon te groot en vanuit het standpunt van behoud van de biodiversiteit kun je het kwetsbaarste gedeelte niet opofferen. De postzegel moet bewaard blijven. Bij de watermolen ‘Berenschot’ is ruime parkeergelegenheid; hoe erg is het dan om de auto daar te parkeren?”

Het oudste streekpad, het Scholtenpad, loopt deels door de Bekendelle. Routemarkeerder voor ‘Wandelnet’, Herman Brouwer, laat zich ook in milde bewoordingen uit over het geplaatste hekwerk: “De recreatie brengt daar inderdaad de nodige schade toe aan de natuur. Eerder werd door de ‘coronadruk’ de lage oever van het gebied (het unieke moerasbos) al afgesloten en de particuliere eigenaar wilde al geen markeringen in zijn gebied. Handhaving is problematisch. Maak duidelijk wat je niet wil. Ik begrijp de beslissing wel, fraai is het hekwerk niet, maar het is geen prikkeldraad!”

Nog meer ontwikkeling
Sinds kort hebben lokale bewoners inspraak bij het vaststellen van een route voor ‘Wandelnet’ en er wordt dankbaar gebruik van gemaakt om routewijzigingen aan te brengen. Herman Brouwer:”Wij gaan met onze route de Bekendelle grotendeels verlaten, want de grondeigenaren willen ook dat de houten brug over de Slinge aan de westzijde gaat verdwijnen, zodat er minder ruis in hun bosgedeelte wordt veroorzaakt. We hebben daar alvast op ingespeeld en hebben een ander - en mooier - traject voorgesteld.”