Bekerstunt WSG

WINTERSWIJK - De schakers van het WSG hebben de halve finale van de beker bereikt. Het Enschedese Max Euwe werd zeer verrassend met 2,5-1,5 verslagen. 

Max Euwe had geen risico genomen en aan elk bord een op papier veel sterkere tegenstander opgesteld. De thuisclub speelde echter onbevangen. Jochem Mullink verloor in de opening een pion, maar die bleek onbedoeld heel giftig. Zijn tegenstander, fide-meester Rob Bertholee, kwam na de pionwinst in grote problemen en Mullink speelde partij erg sterk uit en boekte één van zijn beste overwinningen uit zijn loopbaan. Arjan van Lith moest het opnemen tegen internationaal meester Frank Kroeze, die het een half jaar geleden nog tegen de hele club tegelijk had opgenomen in een simultaan.

Van Lith kwam erg goed te staan, maar in de tijdnoodfase koos hij niet de juiste voortzetting. Arent Luimes won met een mooie combinatie een pion en bleef daarna in het eindspel koelbloedig en kwam steeds beter te staan. Hij won. Met de 2-1 stand hoefde Reinhard Funke alleen nog zijn partij remise te houden en omdat zijn tegenstander eigenlijk meer gevaar liep dan hij, lukte dat en zo was de fraaie zege binnen.

Ook de clubavond stond in het teken van de bekerstrijd. Dit betrof de individuele strijd om de WSG-cup. Ook die was aanbeland bij de kwartfinale. Opmerkelijk was dat alle vier partijen in ruim twee uur al waren afgelopen. Frank Lehr had een zware klus tegen Jochem Mullink. Nadat de dame op g6 kon inslaan bleek de aanval van Mullink niet meer te stuiten ook al had Lehr lange tijd een paardvork op f2.
Henk te Brinke maakte het vorig jaar Henri Abbink heel moeilijk in de beker (de partij eindigde toen in remise), maar dit keer stond de koning van Te Brinke teveel op de tocht en zat ook de dame nog in een heel vervelende penning. Alfred Schley en Paul van der Lee besloten al vrij snel de beslissing te laten brengen met een snelschaakpartij van tien minuten. Schley wist in die snelle barrage de koploper van de interne competitie te vloeren. Han Schuurmans en Bert te Sligte kozen niet lang daarna ook voor een kortere tweede krachtmeting, waarin Schuurmans de sterkste bleek.

Op 28 februari vindt de halve finale plaats. Schley speelt daarin tegen Abbink en Schuurmans tegen Mullink.

De jeugd van het WSG speelde een heuse interland tegen schakers uit Stadtlohn. Er werden drie ronden gespeeld met verschillende bedenktijden, zodat er voor zowel de liefhebbers van het snelle als van het iets langzamere spel mogelijkheden waren om hun kunnen te tonen. De uitslagen waren achtereenvolgens 3-3, 5-1 en 2,5-3,5. Uitslagen die er op duiden dat de partijen redelijk tegen elkaar waren opgewassen, ondanks dat de Duitse spelers gemiddeld een paar jaar ouder waren.