Bekijk besparende oplossingen tijdens duurzame huizenroute

WINTERSWIJK - Energietafel Winterswijk houdt ook de komende maanden weer de Duurzame Huizenroute Winterswijk Op de zaterdagen 10 december, 7 en 21 januari, 4 en 25 februari en 11 en 25 maart, kunnen belangstellenden een route rijden langs woningen waarvan de eigenaren diverse duurzame en/of besparende maatregelen hebben getroffen. Tussen 10 en 13 uur kan men de route afleggen en in gesprek met de bewoners over de duurzame aanpassingen. 

Tijdens de duurzame huizenroutes dit voorjaar hebben deelnemers een vijftal verduurzaamde woningen bezocht. Bij alle vijf troffen ze een andere toepassing aan van de warmtepomp.
Bij een eerste woning was een warmtepomp geïnstalleerd met de bodem (in de tuin) als warmtebron voor de warmtepomp. Groot voordeel is dat men in de zomer ook kan koelen met laag energieverbruik.
Een tweede woning heeft een luchtwarmtepomp. Hier liggen op de schuur tevens zonnepanelen die ook als dakbeschot dienst doen. Bij een derde woning was de warmtepomp als hybride (in combinatie met de gasketel) geïnstalleerd maar na twee jaar gebruik werd gekozen om de gasaansluiting te laten verwijderen waardoor de hybride warmtepomp een luchtwarmtepomp werd. Voor het warme tapwater werd een elektrische boiler geïnstalleerd. Alle stroom wordt opgewekt met zonnepanelen (PV-panelen).

Bij een andere woning is een hybride warmtepomp werkzaam.

Tot slot  een zomerhuisje waar de warmte voor de warmtepomp aan de buitenlucht wordt onttrokken door warmtepanelen die als een soort sandwich gecombineerd werken met zonnepalen.
Dit zijn zogenaamde PVT-panelen. PV staat dan voor zonnepanelen die stroom opwekken en de T staat voor thermisch dus warmtepanelen. Voordeel is dat dit systeem geen geluid maakt. Extra voordeel is dat het thermische paneel het zonnepaneel koelt waardoor het zonnepaneel meer stroom produceert. In dit zomerhuisje is tevens een zout-accu geïnstalleerd die warmte opslaat voor het warmtapwater. Een warmtebatterij dus.

Tijdens de duurzame huizenroutes in Winterswijk worden twee of meer duurzame woningen in en om Winterswijk bezocht door kleine groepen. Mensen kunnen zich vooraf opgeven. Deelnemers gaan met eigen vervoer. De route wordt begeleid door een energiecoach van Agem Energieloket.

Aanmelden: duurzaam@winterswijk.nl. Met vragen kan men bellen naar 0543-543100. Info: www.duurzaamwinterswijk.nl/huizenroute