Vivianne Heijnen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, Jan van der Meer, gedeputeerde Gelderland, Mark Boumans, voorzitter 8RHK ambassadeurs. Foto: PR
Vivianne Heijnen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, Jan van der Meer, gedeputeerde Gelderland, Mark Boumans, voorzitter 8RHK ambassadeurs. Foto: PR

RegioExpres gaat er komen

ACHTERHOEK - Het Rijk en de provincie Gelderland investeren samen 150 miljoen euro in de komst van de RegioExpres op de spoorverbinding Arnhem-Doetinchem-Winterswijk. De regio Achterhoek heeft de afgelopen jaren stevig gelobbyd voor de komst van de treinlijn. Voorzitter van de regio Achterhoek Mark Boumans: “Dit is ontzettend goed nieuws voor inwoners en ondernemers in de Achterhoek. En mensen van buiten die de Achterhoek nu nog beter weten te vinden. We zijn heel blij met de investering van het Rijk en de provincie. Dit gaat een enorme impuls geven aan de kwaliteit van wonen en werken in Oost-Nederland.” 

RegioExpres
Met ongeveer 21.000 dagelijkse reizigers - veelal studenten, scholieren en forensen - is de spoorverbinding Arnhem-Doetinchem-Winterswijk een van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland. En bovendien de ruggengraat van het openbaar vervoer in de Achterhoek en de Liemers. De RegioExpres voorziet met een dubbelspoor in een extra sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem op dit traject. Zo ontstaat een kortere reistijd van 13 minuten tot Arnhem-Centraal. Reizigers uit de Liemers profiteren daarnaast van de extra zitplaatsen. Door de betere aansluiting op de intercity’s loopt de reiswinst in sommige gevallen op tot 26 minuten.

”Voor direct aanwonenden langs de spoorbaan gaat er veel veranderen en is de komende tijd een tijd vol onzekerheid. Daar zijn we ons van bewust en wij gaan samen met de provincie op zoek naar passende oplossingen”, laat wethouder Jeanette Derksen, van de gemeente Montferland weten. Het dubbele spoor wordt onder ander in die gemeente gerealiseerd. De afgelopen maanden zijn er met aanwonenden en andere inwoners persoonlijke gesprekken gevoerd. “Goede gesprekken, die soms ook een emotionele lading kregen”, aldus projectleider Bram Rademaker. “Het woongenot komt voor sommige inwoners onder druk te staan en dat gaat mensen niet in de koude kleren zitten.”

De wethouder en de projectleider benadrukken beiden dat de gesprekken die zijn gevoerd nuttig zijn geweest. “Het heeft ons geholpen om in beeld te krijgen welke gevoelens er leven en waar rekening mee moet worden gehouden. Het is echter wel zo, dat wij en de provincie nog niets concreet kunnen toezeggen”, aldus de wethouder.

Het aanleggen van het dubbelspoor heeft impact op de ruimte langs het spoor. Door de komst van de ‘sneltrein’, die tussen Doetinchem en Arnhem nergens stopt gaat de trein dichter langs verschillende woningen rijden. “Er moet goed onderzocht worden wat de invloed daarvan is op huizen en milieu”, legt Rademaker uit. “Samen met de provincie streven we naar maatwerk voor elke bewoner, maar beseffen ook dat dat een grote uitdaging wordt. Daar moeten we met elkaar goed over blijven communiceren.”

Tijdwinst impuls voor woning- en arbeidsmarkt
De regio Achterhoek ziet met name de de tijdwinst dankzij de RegioExpres grote impact kan hebben op de woning- en arbeidsmarkt in de Achterhoek. Boumans: “Doordat de Achterhoek beter en sneller verbonden wordt met Arnhem-Nijmegen en de Randstad – en vice versa – bieden we veel meer mogelijkheden voor huidige en toekomstige inwoners op het gebied van wonen, werken en studeren. Het biedt perspectief voor het bedrijfsleven en helpt de drukte op de A12 en A18 te verminderen.”
Al jaren staat de RegioExpres bovenaan het verlanglijstje van de Achterhoek, nu is er groen licht vanuit Rijk en provincie.