Bibliotheek zoekt nieuwe taalcoaches in Winterswijk

Help mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

WINTERSWIJK - De Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt voor haar vestiging in Winterswijk nieuwe vrijwillige taalcoaches. Aanmelden kan in de Bibliotheek, maar ook via 088-0062999 of via taalhuis@oostachterhoek.nl.

Van 8 tot en met 14 september was het de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week vraagt de Stichting Lezen & Schrijven elk jaar aandacht voor de ruim 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit komt neer op 1 op de 6 mensen in Nederland.

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen noemen we laaggeletterd. Meer dan de helft van deze groep is in Nederland geboren. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op geldzaken.
Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Daar wil het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Oost-Achterhoek graag samen met vrijwillige taalcoaches verandering in aanbrengen.

2,5 miljoen
volwassenen
in Nederland
hebben
moeite met
lezen,
schrijven
en/of rekenen


Gezocht: taalcoaches in Winterswijk
Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Oost-Achterhoek is op zoek naar taalcoaches die laaggeletterden willen helpen met het verbeteren van de basisvaardigheden. Vind je taal leuk en ben je minimaal twee uur per week op een vast moment beschikbaar? Meld je dan aan als taalcoach. Een onderwijsachtergrond is echt niet nodig.

Als taalcoach help je een deelnemer met het verbeteren van de Nederlandse taal en kun je het verschil maken in iemands leven. Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en het omgaan met de computer.
Het kan hier bijvoorbeeld gaan om het lezen van brieven van de leerkracht van school of het schrijven van een brief aan een mogelijke werkgever. Dat wat de taalvrager leert, kan direct toegepast worden in de praktijk. Als taalcoach volg je een basistraining van vier dagdelen. Na deze training weet je welke lesmaterialen voor welke deelnemer geschikt zijn en hoe deze materialen gebruikt kunnen worden.

Een uitgebreide toelichting op de vrijwillige functie van taalcoach is te vinden op www.oostachterhoek.nl/vrijwilligers. Daar staat ook vermeld wat de Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt in een taalcoach en wat de Bibliotheek de taalcoach kan bieden.