‘Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is’

Ruim een jaar geleden ben ik begonnen aan Yoga. Vanwege corona is het een poosje niet geweest, maar vanaf eind augustus ga ik wekelijks naar Yogales. Ik heb al gauw gemerkt, dat het niet populair is onder mannen, want ik ben de enige man in de groep. Het zij zo! Ik vind het weldadig.

Wat ik vooral ervaar op dit moment, is de oefening in zachtheid door je te verbinden met wat in je leeft, en gewaar te worden hoe dat terug te vinden is in je lijf. De meesten van ons zijn zo sterk opgevoed met wat allemaal moet! Ons hoofd-kantoor maakt geregeld overuren! En dat is terug te vinden in een stijve nek, hoofdpijn, rugpijn… Yoga leert me, hoe lijf en ziel sterk met elkaar verbonden zijn! Het klinkt misschien als een tegenstelling: het is hard werken (= je zelf toe te staan) om zacht te zijn voor je zelf…

De kerk kan er ook wat van! Van jongsaf aan hoorde ik in de kerk, dat we goed moeten doen; dat we ‘zondig’ zijn; dat we lief moeten hebben, dat we de geboden moeten houden, dat we op moeten komen voor wie het minder heeft… Ook in mijn preken in de kerk heb ik het geregeld over wat Jezus allemaal van ons vraagt en wat gelovigen moeten.

Maar sowieso kent onze samenleving en cultuur veel stress omdat we van alles te moeten. Je moet er goed uitzien; je moet je ontplooien in telkens een andere baan; je moet sporten; reizen; lezen, elke dag horen we wel in het nieuws of een stemmetje in ons hoofd, wat we allemaal moeten. Velen raken Burn-out, al op jonge leeftijd (en natuurlijk komt daar nu heel veel onzekerheid bij met alle crises die over ons heen rollen; de werkelijkheid en de angst om niet meer rond te komen).

Ik zoek naar woorden en gedachten in de bijbel, die zachtheid in zich hebben. Jezus zegt ergens, wat ik als titel meegeef aan deze column: ‘Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is’. Het is een wat ouderwets woord, wat zoveel betekent als ‘aardig’, zacht, liefdevol, ruim, vergevend, troostvol. God als een zachte Kracht, die mij/ons omringt met liefde, zachtheid, genadevol. Elders staat een prachtig lied in de bijbel (psalm 139): Eeuwige, U kent mij, met al mijn wegen bent U vertrouwd. Toen ik in het verborgene gemaakt werd, was mijn wezen voor U geen geheim. Ook een lied uit ons liedboek verhaalt van de zachtheid van de Eeuwige: ‘Je kunt niet dieper vallen, dan in Gods eigen hand, waarmee Hij ons barmhartig omvat aan alle kant’.

En daarom spoor ik iedereen aan om zacht te zijn voor jezelf, voor een ander. Om goed te zorgen voor jezelf, barmhartig te zijn voor jezelf; dan wil je niet anders om ook barmhartig te zijn voor anderen!