Zaterdag 24 september komen de Unieke Sporters aan bod tijdens de Ronde van de Achterhoek. Foto: PR
Zaterdag 24 september komen de Unieke Sporters aan bod tijdens de Ronde van de Achterhoek. Foto: PR

Een hele dag Uniek Sporten Ronde van de Achterhoek

ACHTERHOEK - Een hele zaterdag vol Uniek Sporten. Vorig jaar vond dit evenement voor het eerst plaats. Na dit gigantische succes wordt het dit jaar zelfs uitgebreid met het NK Paracycling. Met onder andere de NK's Handbike en Tandem. Zaterdag 24 september zijn er de gehele dag diverse wedstrijden met handbikes en aangepaste (loop)fietsen. Naast de wielerkoers organiseert de Ronde van de Achterhoek ook side-events die aansluiten bij het beweeg- & sportakkoord Achterhoek 2020-2030.

Voor corona werden de eerste stappen al gezet, om naast de wielerkoers, ook een deel te organiseren voor de minder valide sporter. Het bestuur van de Stichting Wielerpromotion werd uitgebreid met Wilco Giesen. Hij is bekend met de wereld van (ondersteunende) aangepaste (loop)fietsen zoals Alinkers en Frame Runners en is zelf een zeer actieve atleet. Hierdoor kregen de sporters met aangepaste fietsen en hulpmiddelen voor het eerst een plek in het programma. Ook kwam er veel steun van Azora. Zij organiseren onder andere voor duofietsers een recreatieve route die over het finishparcours op de Hofskamp loopt.

Achterhoek in Beweging ondersteunt, adviseert en verbindt bij het evenement. Daar is de organisatie dan ook erg blij mee. Want samen met Achterhoek in Beweging werkt de organisatie met partners en sponsors aan het feit dat de Achterhoek, naast de wielerkoers, ook trots is op dit prachtige, inclusieve evenement. Achterhoek in Beweging geeft aan: “Dit evenement sluit mooi aan bij de activiteiten en ontwikkelingen die we nu doormaken in de Achterhoek: aandacht voor breedtesport, sportverenigingen en unieke sporters”.

Er is een mooi programma samengesteld. Deelnemers uit het hele land weten de weg naar de Achterhoek te vinden. De organisatie is trots dat olympisch kampioen Mitch Valize aan de start staat. Ook Daniel Abraham, meervoudig wereldkampioen en olympisch kampioen staat aan de start. Daarnaast staan er namen als Johan Reekers en Geert Schipper op de startlijst. Maar ook de winnaar van de open klasse van vorig jaar, Sander Koomen, kunnen zij verwelkomen. Hij heeft nu een NK-licentie.

Zaterdag 24 september wordt op het industrieterrein Hofskamp Oost in Varsseveld een programma ingevuld, waarbij vanaf 10.30 uur de Alinkers en Frame Runners in actie komen op het Hofskamp binnenparcours van 600 meter. De finish is bij van Raam aan de Guldenweg 23. Om 12.00 uur start de KNWU-NK Tandem en cycling wedstrijd. Ondertussen starten tussen 12.30 en 13.00 uur ook de aangepaste fietsen zoals de duo-, rolstoel- en driewieligfietsen bij Azora op de locatie Den Es aan de Oranjestraat 30.

Vanaf 13.45 uur start de handbike open klasse voor deelnemers die geen KNWU-licentie hebben. Denk aan mensen van revalidatiecentra en ziekenhuizen. Centra die het sporten met onder meer handbikes activeren, maar ook voor individuele handbikers. Hiervoor wordt het Hofskamp buitenparcours van 1.600 meter aan de Guldenweg gebruikt. Vanaf 15.30 uur start de KNWU NK paracyclingwedstrijd met handbikes in verschillende categorieën. Deze gaat over het 1.6 km lange parcours gedurende 60 minuten en 1 extra ronde.