Een steengoede excursie op landgoed Kotmans in Miste

MISTE - Staring Educatie houdt voor kinderen van groep 5 en 6 van het basisonderwijs uit Winterswijk een excursie op landgoed Kotmans in Miste. De plek waar in de jaren 60 tijdens het graven van een put voor het vee spontaan een dikke laag fossielen geraakt werd. Het blijkt na onderzoek te gaan om een laag uit het tijdperk Mioceen, waaruit bleek dat er zo'n 16 miljoen jaar geleden op die plek een zee moest zijn geweest. Een interessant uitgangspunt voor de leergierige kinderen die mee gaan doen aan de les. 

Maar er is nog meer te ontdekken, want op hetzelfde landgoed kunnen de kinderen middels  een (zwerfstenen) stenenexpositie ontdekken hoe de reis van de zwerfstenen zich heeft voltrokken, waarvan we nog grote exemplaren in verschillende buurtschappen van Winterswijk kunnen zien.

Een fotospeurtocht leidt de kinderen over het landgoed, waarbij onderweg stenen worden gewogen en de werking van de zwerfkei met een thermometer wordt vergeleken. Bijzonder ook om te zien hoe een steen kan veranderen van kleur als er een regenbui overheen gaat.

De scholen in Winterswijk ontvangen nadat leerkrachten zich hebben ingeschreven via het onderwijsaanbod Natuur- en Milieueducatie van Staring Educatie een uitnodiging om de activiteit bij te wonen.