Henk Beskers (links) en Willy Stemerdink in de opslag van Boerengoed. Foto Verona Westera
Henk Beskers (links) en Willy Stemerdink in de opslag van Boerengoed. Foto Verona Westera

Schat aan oude gebruiksvoorwerpen en machines op goede plek terecht gekomen

WINTERSWIJK - Begin dit jaar zaten Henk Beskers en Willy Stemerdink van Stichting Boerengoed nog met de handen in hun haar. Er was een enorme schat aan oude werktuigen en oude machines, maar er waren niet genoeg mensen om iets te doen met de werktuigen. De vrijwilligers van Boerengoed hebben geprobeerd een jongere generatie enthousiast te maken om de oude werktuigen te demonstreren en onderhouden, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn alle spullen inmiddels van de hand gedaan. "We wilden graag dat de spullen op een goede plek zouden komen en het liefst zodat mensen er ook van kunnen genieten", legt Willy uit. Dat is gelukt.

Door de redactie

"Er is vrijwel niets weggegooid, alleen het echte oud ijzer waar we niets meer mee konden", vertelt Henk. Grotere machines zijn terecht gekomen in Rekken. "Daar is een groepje particulieren die voor de hobby met oud materiaal maait, dorst en ploegt", weet Willy. "Ze geven ook demonstraties dus het materiaal is nog regelmatig in werking te zien. Dat is natuurlijk mooi."
Ook de Doskerkearls uit Duitsland hebben een deel van het materiaal opgehaald. Henk: "Zij demonstreren regelmatig hoe het werkt. In Duitsland is er wat meer aandacht voor dit soort erfgoed." Maar ook in de landgoedwinkel van Smits in De Heurne zijn oude werktuigen van Boerengoed te bewonderen. Museum Erve Kots was enthousiast over enkele machines. In het museum staan nu dan ook enkele werktuigen van Boerengoed.
Niet alles is weg uit Winterswijk. In de keuken van Nel Schellekens in het Keunenhuis is nog oud keukengerei te vinden. Ook Dirk Willink heeft voor de uitvoering van de Freule wagens gebruikt die afkomstig waren van Boerengoed. "De kans bestaat dat die wagens straks ook in Terra Temporalis terug te vinden zijn, maar hoe precies weten we niet", aldus Henk en Willy.

Museum
Een deel van de spullen komt in een nieuw museum terecht. Tonnie te Vogt wil een museum beginnen in Zwolle (bij Grolle), waarin de oude handwerktuigen te bewonderen zijn. "Hij heeft een grote schuur omgebouwd om er een museum van te maken. Hij kon daarvoor de oude spullen goed gebruiken."
"We zijn blij dat alle spullen van de stichting Boerengoed opgeruimd zijn en goed zijn terecht gekomen en dat mensen er toch af en toe van kunnen genieten. Helaas is de Stichting Boerengoed nu slapend", laten Willly en Henk toch enigszins teleurgesteld weten. Er is nog geprobeerd een plek te vinden waar Boerengoed aan de slag kon. Een landeigenaar was bereid grond beschikbaar te stellen aan de stichting. "Het gebouw was echter het probleem. We wilde het gebouw in Kotten gebruiken als thuisbasis, maar daar is het stukgelopen", laten de heren teleurgesteld weten.

Sappers
Vervelen doen de heren zich niet nu ze niet meer actief zijn voor Boerengoed. Momenteel zijn ze vooral druk met de Achterhoekse Sappers. De pers die Henk samen met zijn broer en zoon in 2017 kocht produceert jaarlijks vele liters gezond vruchtensap. "Er zijn verschillende soorten sappersen", legt Henk enthousiast uit. "In deze pers wordt het fruit gewassen en komt in een gesloten systeem. Daardoor blijven antioxidanten en vitaminen uit het fruit behouden in het sap. Daarom hebben we de keuze gemaakt om deze pers aan te schaffen. De fenolen in appels zijn ontstekingsremmend en kunnen de kans op kanker verlagen", verduidelijk Beskers. Het sap wordt gepasteuriseerd en verpakt in pakken, zodat het lang houdbaar is.
Besker en Stemerdink deden al jaren eerder ervaring op met een fruitpers die Boerengoed leende voor de Appeltjesdag in Kotten. "De eerst keer was dat in 2014. Toen werd zo'n 4000 kg fruit tot sap geperst", weet Willy. "Het jaar erop werd er zo'n 10.000 kg gebracht." Appeltjesdag groeide uit toen uit tot een meerdaags evenement. Helaas werd de animo na een aantal jaren minder. Willy: "Het is een beetje doodgebloed en we hebben de mensen niet meer om zo iets te organiseren."
Maar wie fruitbomen heeft en het fruit wil laten verwerken tot sap, hoeft niet meer naar een appeltjesdag. Via www.achterhoekseSappers.nl kan informatie gevonden worden en kan een afspraak gemaakt worden.


 

Willy (links) en Henk bij de Achterhoekse SapPers. Foto: Verona Westera