Bij een vorige Cleanup Day vertrok er een groep vanaf de Klimop. Foto: PR

Bij een vorige Cleanup Day vertrok er een groep vanaf de Klimop. Foto: PR

Wie doet er mee aan World Clean Up Day?

Opruimsets verkrijgbaar via Mooi Schoon

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Zaterdag 17 september  is weer de jaarlijkse World Clean Up Day. World Clean Up Day is een landelijke actiedag waarop verenigingen, bedrijven en particulieren de straat op gaan om afval te verzamelen. Dit gebeurt ook in Winterswijk. Het initiatief wordt door de ROVA met het project 'Mooi Schoon' ondersteund; zij verstrekken organisatoren grijpers, vestjes, handschoenen en vuilniszakken.

Er is geen centraal meldpunt waar bijgehouden wordt hoeveel acties er zijn. Maar zo geeft projectleider Sylvia Forsch aan: "In Winterswijk is een aantal particuliere ruimers die alleen of in kleine groepjes op pad zullen gaan."

Mooi Schoon
Winterswijk is een van de Mooi Schoon gemeenten van ROVA. Mooi Schoon is het zwerfafvalprogramma van ROVA en heeft als doel zwerfafval te voorkomen. Dat gebeurt door voorlichting maar ook door opruiminitiatieven te ondersteunen door het uitreiken van gratis opruimsets aan vrijwilligers en het organiseren en ondersteunen van opschoonacties. Dat gebeurt het hele jaar door maar ook door aan te sluiten bij (landelijke) initiatieven als World Clean Up Day, Landelijke Opschoondag (elk jaar in het voorjaar) en het Nieuwjaarsvegen.

Blijft nodig
Helaas blijven, zo blijkt uit de ervaring van zowel ROVA als deelnemers aan de opruimacties, acties als deze nog nodig in Winterswijk. Op straten in Winterswijk ligt nog veel zwerfafval, blijkt uit eerdere opruimacties en de ervaring van de ROVA. Het gaat dan voornamelijk om blikjes verpakkingen van koek, chips en fastfoodketens en peuken. Uit onderzoek blijkt dat vijfenzeventig procent van de rokers hun peuken op de grond gooit. In Winterswijk zijn veel peukenplekken te vinden bij horecagelegenheden en een woning in het centrum van Winterswijk. Ook komt het nog voor dat mensen hun auto-asbak op straat legen. Uit de factsheet ‘Milieuschade door peukenafval’ die het Trimbosinstuut in mei 2022 publiceerde blijkt dat peuken voor veel milieuschade zorgen. Een peuk kan maar liefst 1000 liter water vervuilen. Dat moet met een emmertje, prullenbak of bakje te voorkomen zijn.

Meedoen?
Wie nog mee wil doen vindt de benodigde informatie over World Clean Up Day op www.worldcleanupday.nl. World Clean Upday wordt georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. Op de organisatie is online wel wat kritiek te horen omdat er aangedrongen wordt op donaties. Het opstarten van een actie kan ook zonder donatie of melding aan de organisator Plastic Soup Foundation. Ook is het mogelijk een actie te houden zonder aanmelding. Geïnteresseerden kunnen bij ROVA Mooi Schoon nog een opruimset aanvragen. Dat kan op de website: mooi-schoon.nl/wcd2022/.

Bijeenkomst Mooi Schoon
Om vrijwillige afvalrapers in het zonnetje te zetten, over zwerfafval te informeren en te inspireren organiseert de gemeente Winterswijk samen het zwerfafvalprogramma Mooi Schoon van ROVA op dinsdagavond 11 oktober een informatieve bijeenkomst. Mooi Schoon en de gemeente Winterswijk hopen ook op goede ideeën en suggesties om het zwerfafval te bestrijden. De bijeenkomst wordt gehouden in het gemeentekantoor van de gemeente Winterswijk, Stationsstraat 25, Winterswijk van 19.30 - 21.30 uur.