Cast van Evoltio. Foto: Tesselhof Media

Cast van Evoltio. Foto: Tesselhof Media 

Evolutio pakt podium met theatrale dansvoorstelling Brief

Springplank voor talentvolle dansers en jonge choreografen

WINTERSWIJK – Stichting Evolutio brengt dit najaar een geheel nieuwe theatrale dansvoorstelling naar Theater de Storm. Op vrijdag 25 en zondag 26 november nemen danstalenten uit Oost-Nederland het publiek in de voorstelling ‘Brief’ mee in een terugblik op het leven. Zou je als je alles over kon doen dezelfde keuzes maken? 

Dagelijks maakt iemand zo’n 35.000 keuzes. Van onbeduidende besluiten tot levensbepalende beslissingen. “Het is maar goed dat we daar niet altijd de hele dag bij stilstaan”, lacht Lidy Toebes-Hungerink, samen met Tim Aafjes is ze hoofdchoreograaf en initiatiefnemer van Stichting Evolutio. “Maar we vonden het wel een heel interessant gegeven voor een voorstelling. Er zijn zóveel momenten op een dag waarop je een beslissing kan maken die je leven een compleet andere richting op laat gaan. Met dat gegeven spelen we uitgebreid in deze dansvoorstelling.”

Fusie van dansstijlen

Zou je als je alles over kon doen dezelfde keuzes maken? Zou je dezelfde persoon zijn in andere omstandigheden? En ben je tevreden met de persoon die je bent geworden? “Dat soort vragen behandelen we in een dansvoorstelling waarin we veel verschillende dansstijlen hebben opgenomen. Voor ieder wat wils. Denk aan urban en hiphop, maar ook klassiek ballet en moderne dans”, legt Tim uit. Van energiek tot verstilling, van spektakel tot bezinning; in een bijzondere fusie van dansstijlen nemen de dansers het publiek mee door een leven met pesterijen, onzekerheid, depressie en eenzaamheid, maar ook een leven gevuld met plezier, vriendschap en liefde. Tim: “De mensen in het publiek zullen zich herkennen in de thema’s, maar we verwachten het publiek met een verhaaltwist op het einde ook flink te verrassen.”

Talentontwikkeling
Stichting Evolutio is een regionaal dansgezelschap bestaande uit talentvolle dansers met professionele ambities. “Wij willen jong danstalent de mogelijkheid geven om zich in deze regio verder te ontwikkelen. We bieden ze een podium en trainen ze tijdens de repetitie op een wijze zoals dit in het werkveld ook gebeurt”, vertelt Lidy. Veel dansers die de afgelopen jaren deel uitmaakten van Evolutio zijn inmiddels professioneel met het dansvak bezig. Lidy: “Ze zijn aangenomen op een dansopleiding, zijn afgestudeerd als dansdocent of choreograaf of zijn professionele dansers.”

Tim vult aan: “Dit jaar zetten we nog een stap verder in de ontwikkeling van talent. Zo krijgen jonge dansers met docentambities de kans om als dansassistent de groepen te begeleiden. Ook hebben we een groep jonge gastchoreografen aangetrokken die samen met ons de voorstelling mee ontwikkelen.” De gastchoreografen die Lidy en Tim ondersteunen zijn Fleur Swienink (danser bij RTL-programma’s als The Masked Singer en De Enige Echte), Manou te Voortwis, Femke Rijks, Romy Houwers, Kimberley Meijer, Hellen Schieven en Charlaine Dollekamp.

Tickets
Nieuwsgierig geworden? Bestel je tickets voor zaterdag 26 november voor 22,50 euro bij theaterdestorm.nl. De voorstelling op vrijdag 25 november is een besloten scholenvoorstelling. Aanmelden als school? Neem contact op via stichtingevolutio@gmail.com.