Chiem Bras koning in Kotten. Foto: Jorrit Bemers
Chiem Bras koning in Kotten. Foto: Jorrit Bemers Jorrit Bemers

CHIEM BRAS KONING VAN KOTTEN

Maatschappij

KOTTEN - Na ruim 200 schoten viel de vogel onder luid gejuich van de stange. Chiem Bras bleek de gelukkige, hij mag zich zeker een jaar lang de koning van Kotten noemen. Hij koos Sophie Lieverdink als zijn koningin.

Afgelopen weekend was het na drie jaar eindelijk weer een volwaardig Kottens feest. Op vrijdagochtend om half negen stond de bonte stoet wagens klaar bij het feestgebouw Wilhelmina. Nadat Concordia het Wilhelmus had gespeeld gingen de schoolkinderen met de bloemenwagens voorop in de optocht. Na de koffie en broodjes bij de stopplaats werden de kelen gesmeerd en werden voorzichtig de eerste dansjes en de polonaise geoefend. Al gauw liep het weer als vanouds.

Na terugkomst bij het feestgebouw werden de schoolkinderen vermaakt met diverse spelen. De ‘schooldag’ werd afgesloten met vogelknuppelen door de kinderen. Ken en Tessa zijn een jaar lang de koning en koningin op school. Door de oudere kinderen werd dit jaar ook geschoten op een heuse vogel. Bente Heinen mag zich een jaar lang de jeugdkoning van Kotten noemen.

Na een korte onderbreking werd om klokslag acht uur gestart met de door het bestuur georganiseerde spelshow De Alleskunner, liefst 23 personen hadden zich opgegeven om mee te dingen naar deze titel. Na een tiental testen werd er in de gedenkwaardige finale gestreden door twee deelnemers. Als finale spel werd reuze-jenga gespeeld. De hele zaal hield haar adem in en zagen hoe Nicole Haarman en Sander Pleiter met stalen zenuwen de blokjes uit de stapel haalden en ze er boven op legden. Liefst 15 minuten duurde het voor de toren viel en Sander Pleiter als winnaar werd gehuldigd. Daarna nam de band Cabrio het stokje over en bleef het nog lang onrustig.

De volgende morgen was iedereen al weer op tijd uit de veren en werden de langstzittende koning Erwin en zijn vrouw Tamara opgehaald. Na de traktatie toog de stoet weer naar het feestgebouw waar de nieuwe vogel op de stang was bevestigd. Zoals gezegd na 210 schoten knalde Chiem Bras de vogel eraf en mocht hij de sjerp overnemen van Erwin. Onder de muzikale begeleiding van Concordia werd het koningspaar gehuldigd. ’s Avonds was het koningsbal en zorgde de band Achtung voor een mooie afsluiting van de dag.

Op zondag werd voor de eerste keer frühshoppen gehouden. De belangstelling was enorm en waarschijnlijk wel voor herhaling vatbaar. De Nöttenkrakers kregen de Kottenaren al weer snel in de feeststemming. Om drie uur ’s middags werd het laatste biertje getapt en keerde uiteindelijk de rust weer terug in Kotten.

Uitslagen spelletjes:
Vogelknuppelen: Ken van Lith, Tessa de Ridder
Jeugdkoningin: Bente Heinen
Fladderschieten vrijdag: 1 Milan Aarnink, 2 Stan Houwers
Fladderschieten zaterdag: 1 Nico Luikenhuis, 2 Jan Aarnink
Passe partout: 1 Judith te Selle, 2 Nancy en Sophie, 3 Stan Houwers
Sensatiespel: 1 Haico Wiggers, 2 Mike Pleiter, 3 Harm Severins, 4 Wierd Huiskamp, 5 Jorrit Bemers