Het koningspaar van Miste. Foto: PR
Het koningspaar van Miste. Foto: PR

Belinda te Winkel nieuwe Koningin van Miste

Algemeen

MISTE - Afgelopen weekend heeft in Miste bij De Tappen het traditionele School- en Volksfeest plaatsgevonden. Na een aantal jaren geen volwaardig feest te hebben gevierd, hadden de aanwezigen er dit jaar weer zin in.

Het feest begon donderdag met een 50+ avond verzorgd door Die Slingertaler. De dirndls en lederhosen waren afgestoft en de oranjebitter smaakte weer als vanouds. Koningspaar Henny en Joke Woordes openden de dansvloer en menig danspasje werd gemaakt. 

De vrijdag ging van start met een optocht van bloemen- en zitwagens. Dit jaar had de optocht een thema, namelijk Molens. Het was zichtbaar dat de deelnemers hun creatieve brein hierover hadden laten kraken, onder andere door wagens als ‘Klap van de Molen’ van de Bömmels en ‘Cocktailbar het Molentje’ van de Nozems. Onder aanvoering van muziekvereniging Excelsior trok de stoet via de Brinkeweg, Heenkamppieperweg, naar de stop aan de Smeenkstegge waar iedereen weer hartelijk werd ontvangen door familie Voskuil.

Na de optocht werd het feest officieel geopend door vicevoorzitter Herbert Oonk. Namens het gemeentebestuur sprak wethouder Wassink de zaal toe. Eugenie Huijskes deed een woordje namens de school. De schoolkinderen waren de week voorafgaand aan het feest druk geweest en hadden twee mooie bloemplakkaten beplakt, geheel in het thema van de molens. Zij hebben hiermee de aanmoedigingsprijs behaald.

Tevens werden de uitslagen van de wagens bekend gemaakt, vakkundig gejureerd door Helma Lammers, Vic Hulshof en Roy Stammers. In de categorie A-wagens is de eerste prijs en de bijbehorende ‘Den Tappen trofee’ in de wacht gesleept door de Pumpelbuukskes met hun wagen ‘te Mollig’. De Bokkelbokaal voor beste zitwagen is dit jaar gewonnen door de Pöppels met ‘de Malle Molen’. De prijs voor beste jeugdwagen ging naar Sam Boenink met ‘Minecraft’. 

In de middag barstte de strijd los met de school- en volksspelen. Ook dit jaar was er weer een raadspel, mede in het thema van de molens. Er moest geraden worden hoeveel de graanzak van Henny Woordes woog met een pannenkoekenpakket als prijs. Op zaterdagavond werd bekend dat Susan te Lintum het dichtst bij de uitkomst van 11,44 kg zat.
Eind van de middag vond het Jeugdkoningsschieten plaats. Het leek erop dat het wel even zou duren voordat de vogel zich gewonnen zou geven. Opeens werd de vogel echter losgeschoten en enkele schoten later kwam de vogel naar beneden door het verlossende schot van Robin Berentsen. Zij mag zich komend jaar Jeugdkoningin van Miste noemen.
De DJ’s Mr. T. en Tygo verzorgden een doorlopend muzikaal programma bij Den Tappen. Er werd een gezellige avond van gemaakt welke om 22.00 uur werd afgesloten, zodat iedereen zaterdag weer fit aan de dag kon beginnen.

Nadat zaterdagochtend het voor sommige nodige kopje koffie gedronken was, vertrok de optocht naar de residentie van het aftredende Koningspaar Henny en Joke Woordes. Er was nog een kleine wijziging in de route aangebracht. In plaats van rechtstreeks te gaan, werd besloten om een klein stukje Vissershook mee te pakken via de Ubbinkweg en Halteweg. De regen mocht de pret bij het Koning uithalen niet drukken, mede dankzij Excelsior die in grote bezetting was aangetreden. Nadat de vicevoorzitter Henny en Joke had bedankt voor afgelopen Koningsjaren, sprak Henny nog eenmaal het volk toe.
Terug bij Den Tappen werd de vogel van 2022 gehesen en begonnen 15 schutters aan de strijd om de opvolging. Een spannende strijd voltrok zich en na 104 schoten viel het verlossende schot. Belinda te Winkel haalde de trekker over en het laatste deel van de vogel kwam naar beneden. Samen met haar partner Arjen Wiggers mogen zij zich het nieuwe Koningspaar van Miste noemen! In feestzaal Den Tappen werden zij uitbundig toegezongen. Vervolgens werden de volksspelen hervat.
Zaterdagavond werd muzikaal ingevuld door de Millennium Showband. De volle zaal was vanaf het eerste nummer in een feeststemming en in aanwezigheid van de nieuwe Koningin en haar gevolg werd het Mistersfeest 2022 spetterend afgesloten.