Gemeentesecretaris-algemeen directeur Stuart Weir: 'ik ben een beetje verliefd geworden op Winterswijk'.  Foto: Lineke Voltman
Gemeentesecretaris-algemeen directeur Stuart Weir: 'ik ben een beetje verliefd geworden op Winterswijk'. Foto: Lineke Voltman

‘De uitdaging waarvoor een gemeente staat blijft me trekken’

Algemeen

WINTERSWIJK - Sinds 1 augustus is Stuart Weir de nieuwe gemeentesecretaris-algemeen directeur van de gemeente Winterswijk. Hij volgt Wilfred Goedmakers op, die korte tijd als interim in deze functie werkzaam was.

Door Lineke Voltman

Weir is in 1978 geboren in Enschede, heeft daar de lagere en middelbare school doorlopen en studeerde aan de Universiteit Twente bestuurskunde. Weir heeft een Schotse vader en Nederlandse moeder en is tweetalig opgevoed . “Schotland is mijn tweede thuis waar ik uiteraard veel vakanties heb doorgebracht.”

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
“Na mijn studie heb ik bij een organisatie advies bureau gewerkt, waar ik met name opdrachten voor gemeenten heb gedaan. Het was de tijd waarin het dualisme in de gemeenten haar intrede deed, de scheiding van taken van college en raad. Mijn werk bestond voornamelijk uit sturingsdocumenten, jaarrekeningen en begrotingen opstellen. Hierna stapte ik over naar een groot accountantskantoor waarbij ik nog dieper de financiële techniek inging en waarbij ik ontdekte dat ik het financiële alleen leuk vind als het ook een bedrijfsmatige kant heeft.

Mijn volgende stap was beleidsadviseur bij de gemeente Enschede, waar ik vooral bezig was op het snijvlak tussen beleid, financiën en bestuur.

Op een gegeven moment kwam de vraag op welke kant ik op moest gaan ofwel de management/directie kant of toch nog verder als adviseur. Uiteindelijk werd het een klein adviesbureau, Nautus in Amersfoort, waar ik adviseur werd en in 2015 mede-eigenaar. Ik heb er mede voor mogen zorgen dat de groei, die Nautus al ingezet had, nog vergroot werd tot ruim 40 medewerkers.”

Waarom is gemeentesecretaris-algemeen directeur de ideale baan?
“Er is geen organisatie in de wereld die zoveel taken heeft als een gemeente, zeker in Nederland en alles wat de gemeente doet raakt iedereen in een gemeente, inwoners maar ook ondernemers en als het goed is merken de meeste mensen daar niks van. De uitdaging waarvoor de gemeente staat blijft mij trekken.”

Wat houden uw werkzaamheden in? 
De gemeentesecretaris is de eerste adviseur van het college, hij is er verantwoordelijk voor dat het college op de goede momenten de goede besluiten kan nemen en hij ziet erop toe dat die besluiten ook goed uitgevoerd worden. De algemeen directeur is de hoogste ambtenaar, stuurt de medewerkers aan en is eindverantwoordelijk voor wat zij doen.”

Waarom heeft u voor Winterswijk gekozen?
Mijn vrouw, die uit Winterswijk komt, en ik zijn in 2016 in Winterswijk komen wonen. We kwamen hier vaak vanuit Enschede op familiebezoek en eigenlijk ben ik in die tijd een beetje verliefd geworden op Winterswijk. Hier kun je makkelijk de rust opzoeken maar tegelijkertijd heeft Winterswijk ook een bruisend centrum. Daarnaast zie ik hier overeenkomsten met de Schotten, nuchter, zachtaardig, gastvrij en hardwerkend. Mijn vrouw en ik wonen samen met de twee kinderen met veel plezier in Winterswijk. Een van mijn hobby’s is golven, ik ben lid van de golfclub, verder wandel ik graag, ik hou van uit eten gaan en zelf koken.”

Zijn er wat u betreft nog veranderingen nodig? 
“De gemeente Winterswijk is een hele betrokken organisatie, het is niet nodig om grote veranderingen door te voeren, maar er blijven uitdagingen op ons afkomen waarbij ik het heel belangrijk vind dat onze dienstverlening nog verder ontwikkeld wordt en meegaat met de tijd met name in de digitalisering en dat is ook wat inwoners ondernemers en bezoekers van ons vragen. Daarnaast moeten we ook een robuuste organisatie blijven want de problemen op de arbeidsmarkt raken ons ook, we zien dat het steeds moeilijker wordt om mensen aan te trekken. Daarom wil ik nog meer naar buiten uitdragen wat voor een mooie organisatie de gemeente is en hoe leuk het is om voor een gemeente te werken. Ik denk dat we dat verhaal nog beter kunnen vertellen. “

U bent nog jong, dit is zeker geen eindstation
Ik heb bij mijn sollicitatie gezegd dat ik deze baan niet zie als een springplank naar een volgende stap, ik ben zeker van plan hier nog jaren te blijven, mijn opdracht is om voor een stuk stabiliteit en rust te zorgen. Er komt nog heel veel op ons af: stikstof, klimaat, vluchtelingen en energiearmoede, dat zijn problemen die het land raken maar zeker ook de individuele Winterswijker en daar heeft de gemeente een grote taak in.”