Kei Café start 22 september in Lichtenvoorde

Ontmoetings-plek voor LHBTI+’ers met een beperking

Door Kyra Broshuis

REGIO  - Het Oké Café voor deze regio, een initiatief van Gonny Spexgoor en Ienke Spoor, start op donderdag 22 september bij ‘t Doktertje in Lichtenvoorde. Een Oké Café biedt een gezellige ontmoetingsplek voor LHBTI+’ers met een verstandelijke beperking/autisme. Het is een bestaand concept dat valt onder het COC- Zonder Stempel. In Enschede draait het Café Oké Mercury al tien jaar met succes. Het Oké Café in Lichtenvoorde gaat draaien onder de naam Kei Café.

Tijdens de drukbezochte infoavond merkten Spexgoor en Spoor dat er absoluut behoefte is aan een dergelijke gelegenheid in de regio. “We hebben heel veel positieve reacties mogen ontvangen op de infoavond en we voorzien heel duidelijk in een behoefte. We zijn ontzettend blij met de locatie; ‘t Doktertje is een fijne en toegankelijke plek.
Eigenaar Ronald Kruip wil graag meewerken en is heel enthousiast.” Spexgoor en Spoor hebben er veel aan gedaan om het concept bekendheid te geven. “En dat heeft absoluut gewerkt. We kunnen echter ook nog wel wat vrijwilligers gebruiken voor het café. Een poule van vaste mensen zou heel mooi zijn voor de herkenbaarheid en continuïteit.”

Elke derde donderdag
Elke derde donderdag van de maand is het Kei Café open, ook tijdens vakanties. “Juist in die periode zijn mensen op zoek naar aanspraak omdat veel contacten dan tijdelijk wegvallen. We zijn er overigens niet alleen voor mensen die al uit de kast gekomen zijn, maar ook voor mensen die nog twijfelen en vragen hebben. Het café is ook bedoeld om te onderzoeken en kennis te maken. Een relatie starten kan voor deze doelgroep extra lastig zijn, net als een relatie onderhouden. Wij ondersteunen waar we kunnen.” Ienke Spoor is bij het Kei Café aanwezig om de avonden verder vorm te geven.

Het café is ook
bedoeld om te
onderzoeken
en kennis te
maken


Gonny Spexgoor blijft het café in Enschede begeleiden maar zal ook af en toe in Lichtenvoorde aanwezig zijn. Bij de eerste avond op 22 september zal ook wethouder Ellen Dusseldorp van de gemeente Oost Gelre aanwezig zijn. Oost Gelre is officieel een Regenbooggemeente. Dat betekent dat er actief beleid wordt ontwikkeld voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI+-personen). De plus staat voor alle overige genderidentiteiten en seksuele oriëntaties die naast de bovengenoemde begrippen ook nog bestaan.

Elkaar ontmoeten
De deelnemers én de vrijwilligers van het café krijgen elke avond 2 drankjes gratis. "Dat kan omdat we subsidie krijgen via het COC”, legt Spexgoor uit. De avonden worden door de deelnemers zelf ingevuld met ondersteuning van de vrijwilligers. Er zijn inmiddels al contacten gelegd met een dj die een avondje gaat draaien. "Het gaat vooral om de gezelligheid, elkaar ontmoeten. Het is ook heel laagdrempelig en begeleiding of familie mag, indien nodig, meekomen. Er is overigens ook een Hangout voor LHBTI+'-ers zonder beperking. Die wordt elke eerste vrijdag van de maand gehouden bij Den Diek in Lichtenvoorde.

Kei Café gaat van start op 22 september bij café ‘t Doktertje aan de Molendijk 4 in Lichtenvoorde (ingang aan de achterzijde). De inloop start om 19:15 uur en het duurt tot 21:30 uur. De toegang is gratis, aanmelden is wenselijk via keicafe@coctwenteachterhoek.nl.

“Wij hebben er ontzettend veel zin en we hopen heel veel deelnemers te kunnen verwelkomen. We gaan er samen een groot succes van maken”, zo zeggen Spexgoor en Spoor. 


keicafe@coctwenteachterhoek.nl