Wie wil de Gelderse Kleiroze winnen?

ACHTERHOEK - De Gelderse Kleiroze is de trofee die de winnaar van het mooiste, heavigste, opvallendste nummer in de Gelderse streektaal krijgt uitgereikt. Ook is er ruime aandacht voor op de streektaalzenders in de Achterhoek en Liemers. De strijd om de Gelderse Kleiroze is een onderdeel van het Streektaalfestival Plat Gespöld.

Het festival Plat Gespöld vindt dit keer plaats op 27 november 2022 in de theaterzaal van het DRU Industriepark, met optredens van de drie genomineerden en andere artiesten. Vorige winnaars zijn onder andere Joop Boxstart, Hans Westerveld, Jan Ottink, JanWilm Tolkamp, Peter Loeters en Mizstic.
Wil je meedingen naar de Gelderse Kleiroze, mail dan voor 1 oktober je eigen streektaalnummer. Het hoeft geen studio-opname te zijn. Gewoon een goed verstaanbare huiskameropname is ook goed. Maak een streektaalnummer dat opvalt door bijvoorbeeld de boodschap, de tekst of het thema van het nummer en stuur het op! De vakjury selecteert uit de ingezonden nummers de drie heavigste inzendingen. Deze drie genomineerden zullen allen optreden tijdens het festival en het publiek mag stemmen op zijn favoriet. De publieksstemmen worden opgeteld bij de stemmen van de vakjury en zo wordt de uiteindelijke winnaar bepaald.
Het is geen probleem als je nog nooit in het dialect hebt gezongen. Gewoon eens proberen en je zult vanzelf merken dat het erg leuk is om in je eigen dialect te zingen. Dus speel je in een band, duo, solo of wat dan ook… maak een streektaal/dialectnummer en stuur het in via mail. Je komt ook nog op de radio in Streektaal Radio, op de site www.streektaalradio.nl en de regionale Achterhoekse zenders.


streektaalradio@hotmail.com