Bijeenkomst Longpunt over zorg op afstand

WINTERSWIJK  - Hoe ziet de zorgverlening van de toekomst eruit? Wat is er al mogelijk met zorgverlening op afstand? Wat kan een longpatiënt in deze regio daarmee? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Dat wordt het thema van het Longpunt op 15 september. Lisette Drenthen en Marloes te Loeke (Longverpleegkundigen) zullen aanwezigen meenemen aan de hand van hun ervaringen tot nu toe met zorgverlening op afstand. 

Het Longpunt is georganiseerd door vrijwilligers van het Longfonds en is bedoeld voor longpatiënten, mantelzorgers en zorgverleners. De bijeenkomst is in het restaurant van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) . Aanvang 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur). Deelname is gratis. Het aantal beschikbare zitplaatsen is beperkt. Aanmelden is verplicht en kan tot dinsdag 13 september bij voorkeur per mail naar winterswijk@longpunt.longfonds.nl of anders naar 06-57329627. Alle deelnemers wordt dringend verzocht geen geurtjes of parfums te gebruiken.
Zorgverlening op afstand betekent dat iemand niet altijd meer zelf naar de arts of andere hulpverlener toe hoeft te komen. Wat kan er nu al voor Longpatiënten in deze regio met behulp van een smartphone en tablet? Zorg op afstand wordt ongetwijfeld steeds belangrijker voor alle zorgverlening. Hoe werkt het praktisch, wat zijn ervaringen van longpatiënten tot nu toe en wat zijn de ervaringen van de professionals? Wat is er nodig om zorg op afstand te laten functioneren?
Tijdens de bijeenkomst zal gedemonstreerd worden hoe een live gesprek met een patiënt in de thuissituatie tot stand kan komen. En als men een mobiele telefoon of tablet heeft, kan men deze meenemen. Aanwezigen kunnen dan zelf al wat oefenen en wie weet met een nieuwe toepassing huiswaarts keren. Mensen die kunnen helpen of assisteren zijn uiteraard ook welkom (bv mantelzorgers). Mensen die geen telefoon of tablet hebben kunnen zorg op afstand vaak wel realiseren met apparatuur dat men dan in bruikleen krijgt. Daarom is het ook voor deze groep zeker een aanrader om wel te komen. Aanwezigen krijgen wat meer inzicht wat er in de toekomst ook misschien voor hen mogelijk wordt.