Het geloof als… rollator?!

Geen idee waar u het eerst aan denkt bij deze titel. Misschien wel: ‘t is me wat moois! Alsof geloven alleen voor slecht ter been zijnde mensen of ouderen is…! Dat is soms wel het beeld van mensen over de kerk. Een oud gebouw, waar oude mensen oude liedjes zingen. Je leest het tussen de regels door: uit de tijd. Achterhaald. Het geloof kan niet meer mee met deze tijd. Het sloft nog wat voort maar de fut is eruit. Niet erg flitsend en positief… Wat heb je eraan?
Iemand had zo’n apparaat bij de tafel staan. ‘Als ik dit ding niet had, dan zat ik in een rolstoel.’ Het was even stil. De pastor reageerde: ‘Dus is die rollator net als uw geloof: het geeft u steun en het houdt u op de been…!’ Het geloof dat steun geeft en mensen op de been houdt: dat klinkt al een stuk beter als achterhaald en uit de tijd.
Het beeld gaat mank, zoals elk beeld, maar is toch heel treffend. Het geloof heeft mensen die het zelf allemaal kunnen weinig te bieden, denk ik. Maar als je mank gaat… als je wankelt en grote vragen hebt, ook over het geloof… dan is steun en houvast niet verkeerd. Veel vragen die je hebt passen niet in je mandje. Een boodschappenkar is al klein. Is een rollator dan een stom ding? Of behoedt het je voor lasten die je niet dragen kunt? Misschien ook wel helemaal niet moet willen dragen? Steun en houvast. Je op de been houden. Hem gebruiken waar hij voor is bedoeld. Dan komt zo’n rollator het beste uit de verf. Niet als je een krat bier in twee minuten thuis wilt hebben. En dan maar schelden op dat kleine mandje en die zachte bandjes. Maar waar ben je zélf mee bezig?
Misschien is dat mandje nog wel het meest veelzeggend. Alleen het meest nodige past erin. Wat zou je meenemen? Al je vragen passen er niet in. Alle antwoorden die je zou krijgen ook niet. Eén ding is nodig, al maken we ons druk om veel dingen. Jezus zei dat tegen Martha, over haar zus Maria. Die zat aan Zijn voeten en luisterde naar Zijn verhalen en onderwijs. Als mensen de gebruiksaanwijzing van het geloof vervangen voor hun eigen zin, krijg je vreselijke toestanden. Als mensen - door Gods Geest geleid - op pad gaan, krijg je een geweldige verbondenheid.
Luisteren naar wat Jezus tegen je zegt, heel eenvoudig: laten we ruilen, jij en Ik. Geef mij je last aan Mij, laat mij die dragen. De heuvel op. Neem jij Mijn zachte juk en lichte last. In het mandje van je rollator. Maak je niet te druk om wat je niet begrijpt. Maak je druk over wat je wel begrijpt, maar waar je te weinig mee doet. Steun op Mij. Ik houd je op de been. Lees regelmatig de Gebruiksaanwijzing nog eens door. Ook dat geeft houvast. Zelfs als je nog prima ter been bent, kan zo’n rollator je toch wijze lessen leren…