Conflict tussen horeca-ondernemer en Vereeniging Volksfeest leidt tot tumult op Facebook

Maatschappij

WINTERSWIJK - Het Volksfeest was nog niet voorbij, de kermis draaide nog op volle toeren, of een flinke rel met Vereeniging Volksfeest als een van de hoofdrolspelers ontstond op Facebook. Hans Tenbergen, horeca-ondernemer en beheerder van de Facebookpagina en website Oud-Winterswijk kondigde aan te stoppen met zijn activiteiten voor Oud-Winterswijk. De reden: hij zou financieel worden benadeeld door het bestuur van Vereniging Volksfeest vanwege een poll die twee jaar geleden op de Facepagina stond en waarvan de uitkomst door Vereeniging Volksfeest niet gewaardeerd werd. Vereeniging Volksfeest reageerde in een uitgebreid persbericht op de uitlatingen van Tenbergen en op het stoppen van Oud-Winterswijk

Door Sander Damen

Tenbergen onderhoudt de website www.oudwinterswijk.nl met bijbehorende Facebookpagina. Op die pagina’s deelt hij informatie over de geschiedenis van Winterswijk. Ook is er veel informatie te vinden over Winterswijk in  de Tweede Wereldoorlog. Op de Facebookpagina en in de mailbox van Tenbergen stromen de reacties op het stoppen van de site binnen. Onder de reacties zijn veel steunbetuigingen. Veel reageerders hopen dat de pagina alsnog blijft bestaan en dat de partijen hun conflict uit kunnen praten.

Poll
Aanleiding van het conflict zou een discussie zijn over het plan dat Vereeniging Volksfeest had om bevrijdingsfeesten te vieren rond 25, 26 en 27 april. Tegenstanders van dat plan vonden dat er eerst herdacht en dan gevierd moest worden. Een poll op de Facebookpagina van Oud-Winterswijk wees uit dat 95 % van de stemmers van mening was dat de feesten op 5 mei gevierd moesten worden. Er ontstond een rel in de media met als gevolg dat het evenement helemaal niet door ging. Volgens Tenbergen werd hij daar persoonlijk op aangekeken omdat hij de poll geplaatst had. “Ik werd beschuldigd van het opjutten van mensen”, zegt Tenbergen daarover.

Gestraft
Hoewel hij gestopt is met zijn horecabedrijven De Promenade en De Compagnie wilde hij tijdens het Volksfeest een terras opbouwen. Daar kreeg hij echter geen toestemming van Vereeniging Volksfeest, waardoor hij vele euro’s aan omzet misliep. Tenbergen is er van overtuigd dat hij bewust is buitengesloten: “Ik heb een sms gezien waarin staat ‘Hans mag niet meedoen”.
Het argument van Vereeniging Volksfeest was dat ze de ruimte zelf nodig hadden. Er heeft één nacht een toiletwagen gestaan, maar na een klacht van bewoners van de appartementen aan de Markt is die wagen verwijderd en op een andere plek neergezet. Tenberge heeft zijn terras niet op kunnen bouwen.

Volgens Tenbergen zou er ook illegaal stroom afgenomen zijn van zijn pand om een bouwlamp te laten branden. Tenbergen is van mening hij dat hij nu met terugwerkende kracht gestraft is voor de poll in 2020. “Ik lijd nu grote financiële schade, omdat een partij pissig op mij is om de mening van Winterswijkers die mijn site bezoeken”, zegt Tenbergen. “Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, moet ik wel met Oud-Winterswijk stoppen. Ik kan dat financiële risico niet lopen.”

Reactie Vereeniging Volksfeest
Uiteraard is Vereeniging Volksfeest om een reactie gevraagd. Afgelopen maandag belde Achterhoek Nieuws voorzitter van de Vereeniging Volksfeest, Hans Smit om een reactie. Die kon hij begrijpelijkerwijs op dat moment niet geven. “Wij gaan daarover in beraad”, vertelde hij en hij liet weten daar op dinsdag of woensdag over terug te bellen. In plaats van belletje volgde dinsdag een uitgebreid persbericht van de Vereeniging Volksfeest. Hoewel Vereeniging Volksfeest aangeeft het ongepast te vinden dat zakelijke conflicten via de media gespeeld worden, gaat ze in het persbericht van drie pagina’s zeer gedetailleerd in op de voorgeschiedenis van het conflict en reageert ze op de door Tenbergen genoemde punten.

Koppeling onbegrijpelijk
Vereeniging Volksfeest geeft in het persbericht aan dat zij het zou betreuren als Tenbergen zou stoppen met Oud-Winterswijk: “Wij betreuren het stoppen van de website van OudWinterswijk, waar velen (ook leden en oud-leden van Vereeniging Volksfeest) veel plezier aan beleven. Met name ook de diverse items over het bloemencorso inclusief prachtige foto’s.”

De Vereeniging ziet echter geen verband tussen het conflict met Tenbergen en zijn werkzaamheden voor Oud-Winterswijk: “Door de heer H. Tenbergen wordt deze samenwerking nu gekoppeld aan Oud-Winterswijk, wat voor ons onbegrijpelijk is.”

Vereeniging Volksfeest gaat in het persbericht toch in op de door Tenbergen als feiten gebrachte punten die tot het conflict geleid hebben.
Vereeniging Volksfeest hierbij geeft aan dat er in 2020 is besloten, in overleg met de gemeente met subsidieverstrekker regio Achterhoek en Liemers, om de viering van Vrijheid en Koningsdag te koppelen. Dit omdat de belangrijke data voor Winterswijk (30 maart en 5 mei) op doordeweekse dagen vielen. En op zondag ook de Duitse regiogemeenten vrij zijn.

“OudWinterswijk heeft op basis van het persbericht een poll geplaatst op haar website. In eerdere berichtgevingen van de heer H. Tenbergen aan Volksfeest is naast de uitslag van de poll ook aangegeven hoeveel unieke deelnemers aan de poll er deelgenomen hebben. De representativiteit en conclusies van de poll moeten ook in dat daglicht gesteld worden”, schrijft Vereening Volksfeest in het persbericht. 

“De Vereeniging Volksfeest heeft zich vervolgens coöperatief opgesteld en aangegeven dat indien andere personen/organisaties het liever op 5 mei willen organiseren, zij dit ook mochten overnemen van de Vereeniging Volksfeest”, laat de Vereeniging verder weten. Een particulier heeft getracht deze organisatie op zich te nemen, maar daar in een later stadium toch van afgezien. “....een andere datum met onze vrijwilligers en met de financiële risico’s het best invulbaar/beheersbaar op 26 april 2020”, is de verklaring van de Vereeniging. 

Op de geschil over het terras en het stroomgebruik wordt niet ingegaan in het uitgebreide persbericht van Vereeniging Volksfeest.

Gesprek
Het uitgebreide persbericht wordt besloten met de opmerking dat de Vereeniging Volksfeeest hoopt dat volgend jaar weer een goede samenwerking met Tenbergen als horeca-ondernemer mogelijk is. Gevraagd naar de bereidheid met Tenbergen in gesprek te gaan om het conflict op te lossen, krijgt Achterhoek Nieuws via een mail het antwoord dat de relatie met de heer Tenbergen niet via de media besproken wordt.
Ook Tenbergen kan nog niet zeggen of hij met Vereeniging Volksfeest in gesprek wil gaan om het conflict op te lossen. “Ik ga zaterdag met een aantal mensen dat mij adviseert in gesprek en besluit dan hoe we verder gaan”, aldus Tenbergen. Dan zal ook duidelijk worden of en wanneer precies hij de stekker uit Oud-Winterswijk trekt.