Sjef van Hoorn. Foto: Josée Gruwel
Sjef van Hoorn. Foto: Josée Gruwel

8keer 8erhoeks met Sjef van Hoorn

Favoriete Achterhoekse plek:
“Het Openluchttheater Lochem, met de tribune tegen de flank van de Paasberg aan. In mijn jeugd, in de zestiger jaren, ging ik er naar de besloten jeugdsoos Eldorado. Daar kon je altijd terecht. Van 1968 tot 1986 beleefde het theater een glorietijd door het jaarlijkse popfestival op Hemelvaartsdag. Veel grote namen kwamen er naar Lochem.
Qua natuur is het daar prachtig. Dat hoor je ook van de artiesten die er komen. Ik poch altijd op het theater, ook omdat mijn grootvader nog heeft geholpen met de oprichting ervan.”

Mooiste Achterhoeks bedrijf/organisatie:
“Wijngaard ‘Um d’n Olden Smid’ in Velswijk, waarvan Alma ten Bruin en Jan Jansen de trotse eigenaars zijn. Ik heb bewondering voor hen, omdat ze met hun team een fantastisch product maken door middel van een geheel eigen wijze van snoeien, oogsten en bottelen. Ze varen daar hun eigen koers. Daar hou ik van. Ik hou sowieso van mensen die hun eigen weg bewandelen.”

Mooiste Achterhoekse gebouw:
“De monumentale Sint Werenfriduskerk in Zieuwent, ook wel ‘de kathedraal van de Achterhoek’ genoemd. Heel bijzonder zo’n dominant gebouw in zo’n bescheiden plaats.”

Inspirerende Achterhoeker:
“Niemand specifiek. Degenen die mij inspireerden komen vooral uit Italië.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“De Lochemse dialectzanger en muzikant Jan Ottink. Hij is al zo’n 45 jaar actief als solist en bandlid. Met de Jan Ottink Band kreeg hij vooral bekendheid. Hij schreef honderden liedjes in het dialect. In Lochem was hij onder andere betrokken bij de Stichting Popcollectief Lochem en werkte hij mee aan twee groots opgezette seizoenopeningen van de schouwburg. Ik ken Jan Ottink al sinds de tijd dat hij nog jongerenwerker was.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
“Een Achterhoeks wijntje, bijvoorbeeld van ‘Um d’n Olden Smid’ uit Velswijk, ‘Wijngoed Kranenburg’ of van ‘Wijngaard Hesselink’ uit Winterswijk Henxel. Vooral de witte wijnen uit de Achterhoek doen maar weinig onder voor de Franse!”

Mooiste Achterhoekse lied:
“De Achterhoekhymne van de Hendrik Haverkamp Band. Stukje tekst? ‘Ik vuul mien de koning te rieke dat ik hier leaven kan. Zonder overdrieven, hier wil ik altied blieven. De Achterhoek, mien vaderland.’
O ja, en nog iets: ik ken die Hendrik Haverkamp. Die jongen is ook een motorrijder.”

Mooiste uitdrukking: 
“’A’j plat könt praoten, mo’j ’t neet laoten.’ Dat vind ik een wijze spreuk. Op de afdeling burgerzaken op het gemeentehuis werd die spreuk toegepast om de drempel weg te nemen tussen ambtenaren en burgers aan de balie.”