De schildering op de pui van de Hema. Foto: Verona Westera
De schildering op de pui van de Hema. Foto: Verona Westera

Muurschildering Komrij en Mondriaan onthuld

WINTERSWIJK - Donderdag 23 juni wordt de tweede muurschildering uit de serie ‘Winterswijkse Helden’, die van Gerrit Komrij, om 14.00 uur, onthuld door oud burgemeester van Beem. De muurschildering van Gerrit Komrij is te vinden op de muur van de Meddosestraat 9. 

De derde muurschildering, die van Piet Mondriaan, wordt op vrijdag 24 juni, om 18.00 uur, door wethouder Schepers-Janssen en kunstenaar Louise te Poele onthuld. Deze derde muurschildering staat op de muur van de HEMA, aan de Misterstraat. Ook deze muurschilderingen zijn gemaakt door kunstenaar Paul Wieggers.

Gerrit Komrij werd in 1944 in Winterswijk geboren. Zijn eerste gedichten verschenen in de schoolkrant van zijn middelbare school. Hij is nog maar 19 als een Winterswijkse drukkerij zijn eerste dichtbundel uitgeeft. Zijn liefde voor taal en schrijven en zijn creatieve autonomie leidden hem naar ongeveer alle denkbare literaire genres. Behalve gedichten schreef hij ook vertalingen, romans, toneelstukken, liedteksten, beschouwingen en essays. Ook stelde hij verschillende bloemlezingen samen. Als recensent en columnist werd hij om zijn scherpe pen gevreesd en gewaardeerd. Hij ontving vele prijzen, waaronder de P.C. Hooft-prijs. In 2000 werd hij verkozen tot de eerste Dichter des Vaderlands. Met zijn geboorteplaats had hij zijn leven lang een haat-liefdeverhouding.

In 1880 is de familie Mondriaan met de nog kleine Piet van 8, naar Winterswijk verhuisd. In deze omgeving heeft hij zijn opleiding tekenleraar gevolgd. In en rond Winterswijk is hij in die dagen begonnen met schilderen van landschappen en portretten. Daarna is hij verder getrokken naar creatieve centra als Amsterdam, Parijs en New York. In die altijddurende, creatieve zoektocht heeft hij zich tot een wereldberoemd kunstenaar ontwikkeld. Vrij denkend over dynamiek, vormen en kleuren. En om de vrije manier van creatief denken, die zichtbaar blijft in zijn kunst, is hij een van de vijf Winterswijkse helden. 

De muurschilderingen van Gerrit Komrij en van Piet Mondriaan zijn de tweede en derde in een serie van vijf. In de komende tijd zullen, na de muurschilderring van “Tante Riek’ aan de Torenstraat, Gerrit Komrij aan de Meddosestraat en Piet Mondriaan in de Misterstraat, nog muurschilderingen verschijnen van Jan Willink (Spoor-Jan) en Freule van Dorth. 


Verderop in deze krant meer over de onthulling van de muurschildering van Komrij.