Wat je al tegenkomt: …’Kijk de kerk!’

In een van de vele laatjes in mijn werkkamer, kwam ik een brochure tegen, met als titel: Kijk de kerk! Deze brochure heeft een handzaam formaat, is rijk geïllustreerd en van prachtige kleuren voorzien. Heerlijk om even in te bladeren op een verloren (of een gevonden) moment. U kent de kerk vast wel: met haar klokgelui, met meestal een toren, met haar hoge ramen en grote deur. Met oude of juist met nieuwe stenen. Een kerkgebouw trekt de aandacht en vertelt zijn eigen bijzondere verhaal. Dat verhaal kan al eeuwen geleden begonnen zijn, maar soms is de geschiedenis nog niet zo oud. In elke kerk proberen mensen – als het goed is - ruimte te maken voor God en voor elkaar. Een kerkgebouw is bijzonder, door de architectuur en doordat er mensen soms al eeuwen samenkomen in Gods Naam. Doordat de Bijbel er wordt geopend en men wordt opgeroepen om elkaar bij te staan en mee te gaan op de weg die Jezus ging.

De brochure is bedoeld om mensen te wijzen op en te interesseren voor de kerk. In elke plaats van enige betekenis is wel een kerk te vinden en vaak ook te bezichtigen. Ver weg op vakantie, maar ook bij ons in de Achterhoek. En als u eens in een (ander) dorp of stadje bent, kijk dan eens of de kerk open is. Elke kerk is ook een gebouw van rouw en trouw. Geef eens toe aan uw nieuwsgierigheid, kijk of de deur open is. Hopelijk is de drempel voor u niet te hoog. Kom er voor een praatje, voor de stilte of voor het aansteken van een kaarsje. 

Het zijn de mensen die het gebouw hebben gemaakt en in stand (hebben ge)houden. De kerk wil ook laten zien dat er meer is dan we vandaag voor handen hebben. Zij wil een vingerwijzing zijn naar de Eeuwige, die niet in een gebouw te vangen is. Laat de kerk een bouwwerk mogen zijn waarin, naar ik mag hopen, iets van Gods tijdloze grootheid op te vangen is voor ieder mens. Ook voor u? Allicht kent u de buitenkant, maar laat u ook gerust verrassen door hoe het er binnen is. Met de zomer(vakantie) voor de boeg: van harte aanbevolen!