Jennine Staring. Foto: privé
Jennine Staring. Foto: privé

8 keer 8erhoeks met Jennine Staring


Favoriete plek in de Achterhoek:
"Er zijn hier zoveel mooie plekken, neem bijvoorbeeld de ‘Staringkoepel' bij de Berkel in Lochem. Allang niet meer in ons bezit, maar zo mooi. Of ‘Het Groote Veld', met kerst wandelden we daar vroeger met de hele familie.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“We komen heel graag bij ‘Hotel Bakker’ in Vorden en werken ook nauw met ze samen; als wij hier concerten organiseren hebben we vaak een lunch met hen. Er is daar niets wat niet kan, ze regelen het gewoon.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Van de kastelen vind ik ‘Kasteel Keppel’ één van de mooiste, het is een indrukwekkend kasteel en totaal iets anders dan dit. Of de ‘Walburgiskerk’ in Zutphen; een indrukwekkende kerk, zowel van buiten als binnen. Ik heb bewondering voor hoe Hans Melchers zowel ‘Kasteel Ruurlo’ als ‘Museum More’ in Gorssel heeft gemaakt. Hij heeft zijn geld aan iets voor de gemeenschap besteed, dat heeft ie knap gedaan. Evert -Kees vult vanaf de zijlijn aan: “En het ‘Staring College’ natuurlijk!””

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Het is knap wat Pien Pon in Almen heeft neergezet met het ‘STAringmuseum ALmen’. De ‘Ridders van Gelre’ zijn ook inspirerend; die duiken altijd overal op en gaan de hele streek door, dat doen ze met hart en ziel. Ik heb nogal wat contact gehad met Steven van Campen, de Lochemse dichter. Een spreuk van hem sierde de schouwburg in Lochem. Wanneer we praten inspireert hij mij.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Johannes Warnardus Bilders heeft prachtige schilderijen gemaakt van de Baakse- en Hackfortse Beek. Daarnaast heb ik bewondering voor mensen die hier een galerie hebben, het is heel leuk als mensen dat soort initiatieven hier proberen.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
Kleinzoon Hidde haakt in: "Achterhoekse limo!” Oma vervolgt: "De kaneelcake van ‘Bakker Dick ten Broeke', die verkopen we hier ook. Of ‘Wildenborchers', dat zijn kleine taartjes; van die koeken met jam en dan weer koek en dan glazuur en iets met room. Een staat een ‘W' op van chocolade. We houden ook van ‘Wereldbakker Wijnand' in Laren, de bruidstaarten van alle drie onze kinderen zijn er gemaakt.”

Mooiste Achterhoekse lied:
"'Een Geldersch Lied' van A.C.W. Staring. Het is hier gecomponeerd.” Ik ben uit Gelders bloed! Oprecht is mijn gemoed; Aan eenvoud heb ik lust; Met pracht en weeld komt zorg; Genoegzaamheid baart rust.

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“Het kan slechter”, dat is zo typisch Achterhoeks, want het komt ook meestal goed. Ik spreek geen woord Achterhoeks en ga het ook niet proberen, maar blijf ontzettend mijn best doen om het te begrijpen; ze horen hier meteen waar je vandaan komt.”