De genodigden ontvangen het vriendenboekje. Foto: Han van de Laar
De genodigden ontvangen het vriendenboekje. Foto: Han van de Laar

Kammeräöbeuksen in race voor BNG Bank Erfgoedprijs 2022

‘We willen de juryprijs winnen, maar gaan tevens voor de publieksprijs, dus stem op ons!’

Door Han van de Laar

ACHTERHOEK - Sinds 2010 wordt de BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt. Voor 2022 zijn Almere, Breda, Eindhoven en de Regio Oost Achterhoek genomineerd. Op donderdag 2 juni wordt in Veenhuizen tijdens het erfgoedsymposium de uitslag bekend gemaakt. Er is een juryprijs en een publieksprijs. De winnaar ontvangt een cheque van 25.000 euro. De bus van Transit Oost rijdt dan met 40 ‘supporters’ naar Veenhuizen. Opgave om in de bus mee te gaan is nog mogelijk.

Verbinding tussen erfgoed en kunst
Het thema dit jaar is Erfgoed & Kunst. Uit het selectierapport: “De genomineerde gemeenten sprongen eruit vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop zij kunst en cultuur inzetten om de verhalen achter hun erfgoed te vertellen en om verbinding te maken met bewoners en bezoekers. De inzendingen werden vooral beoordeeld op de verbinding tussen erfgoed en kunst. Hoe door kunst het erfgoed zichtbaar wordt gemaakt en of het erfgoed richtinggevend is voor het gemeentelijke kunst- en cultuurbeleid.”

Wi-j doet ’t samen!
De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hebben een aantal jaren geleden de handen ineen geslagen. In 2015 organiseerden ze samen een Erfgoedbeurs voor inwoners, organisaties en bedrijven. Dat was tevens het startschot voor de samenwerking in de Oost Achterhoek op het gebied van Erfgoed. Het gezamenlijk beleid werd vastgelegd in de erfgoednota ‘ Wi-j doet ’t samen! 2017-2020.’ Uitgangspunt is dat het cultureel erfgoed van groot belang is voor de gezamenlijke identiteit. De samenwerking ging zo goed dat deze is voortgezet. De titel van de nota hierover heet: ‘Arfgoodnota Oost Achterhook 2021-2024’.

Pakkende film
De vorm die door de Regio Oost Achterhoek is gekozen, is de presentatie van een tweetalig vriendenboekje, in het dialect het kammerräöbeuksen geheten. Daarin worden zo’n honderd personen die actief zijn in de regio op het gebied van Erfgoed & Kunst geïnterviewd. De vragen zijn zowel in het Nederlands als het dialect gesteld. Zo wordt ‘op welk project met ons ben je het meest trots?’ weergegeven met ‘op welk project met uns bu’’j ’t greutst?’. Er staan bijdragen in over onder andere het Bloemencorso van Lichtenvoorde, de slag om Grolle, het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, de Koppelkerk in Bredevoort en de Steengroeve van Winterswijk. Op twee pagina’s per onderwerp wordt op fraaie wijze uitleg gegeven. Tevens is er een pakkende film gemaakt, waarin de vele highlights van de Regio Oost Achterhoek worden getoond. Hierbij leest een grootvader zijn kleinkinderen voor en geeft hij uitleg bij het getoonde onderwerp.

Presentatie
De gezamenlijk presentatie van het vriendenboekje vond afgelopen vrijdag plaats in het Doopsgezind Kerkje in Winterswijk. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd, was uitgenodigd. Anton Stapelkamp, burgemeester van Aalten: “We gaan niet alleen voor de juryprijs, maar ook voor de publieksprijs. Stem dus op ons!” Dat kan tot 31 mei via de link https://www.kunsten92.nl/publieksprijs-bng-bank-erfgoedprijs-2022/. Om mee te gaan met de bus naar Veenhuizen, kan men zich aanmelden via evenementen@winterswijk.nl.