Scholekster

Waar ik me ook bevind, ik vertel graag over planten en dieren. Dit keer gaat mijn aandacht uit naar een zwart-witte vogel. Niet die vogel, die bij velen een slechte naam heeft, want zijn brute daden worden altijd schromelijk overdreven. Zo gaat dat vaker met planten en dieren die schadelijk zouden zijn.

Deze scholekster is geen familie. Door vogelliefhebbers wordt die bonte piet genoemd. Wie de roep hoort van deze steltloper begrijpt meteen waarom. Piet, piet, piet. Het klinkt vele keren welluidend achter elkaar. Wie het geluid eenmaal heeft gehoord zal het nooit meer vergeten. Mijn eerste ontmoeting met de scholekster was in 1974.

Ik was op Vlieland tijdens een zomerkamp. Ik was nog nooit op een Waddeneiland geweest. Een wereld met vele nieuw soorten ging voor mij open. Er waren deskundige excursieleiders, die me veel leerden, zelfs bridgen. Het mooiste bleef de scholekster. Op dat moment kon ik niet bevroeden dat ik deze wadvogel later in Winterswijk zo vaak zou zien. Ik heb de bonte piet zelfs opgeschreven als een van de broedvogels bij mijn huis. Ook bovenop de Tricot zit die.

Vele platte daken van bedrijfshallen, wooncomplexen en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix herbergen nesten van de scholekster. Waarom deze gewoonte? Omdat onze platte daken op het wad lijken. Je moet het maar ontdekken als vogel dat er “wad” in het binnenland aanwezig is. Voedsel zoeken doet die met zijn lange oranje snavel door in grasland te prikken, of bij ’t Hilgelo en de Slingeplas.

Ik zou nou kunnen doen alsof ik mij in het SKB heb laten opnemen om het gedrag van de vogel op de daken van het SKB nader te bestuderen. Dat is niet zo. Ik zal dit keer niet de waarheid geweld aandoen. Ik ben opgenomen, omdat het even niet zo geweldig met mij gaat. Zulke fases hoop je zo min mogelijk in een leven tegen te komen, maar nu moet ik me laten verzorgen op enige afstand van huis. Wat ben ik opnieuw blij dat wij goede zorg dichtbij huis hebben. Ik moet er niet aan denken dat ik naar Enschede of Doetinchem had moeten worden gebracht. Niets te nadele van de kwaliteit van de zorg aldaar, maar dichtbij is prettig. Ik zal me blijven inzetten met vele andere streekgenoten om er voor te zorgen dat dit nog lang zo zal blijven.

Natuurlijk was ik graag weer thuis, maar dat kan nog niet. Daarom blijf ik hier nog even om vanaf bed het gedrag van de scholekster te bewonderen. Ik word binnen goed verzorgd en de bonte piet heeft buiten op het dak een top verblijfplek.