Van links naar rechts: Pepijn Willemsen (Paypie), Jesse Klein Entink (Zowo), Amaro Borges (Amaron). Foto: Cedric Barel
Van links naar rechts: Pepijn Willemsen (Paypie), Jesse Klein Entink (Zowo), Amaro Borges (Amaron). Foto: Cedric Barel

Jongensdroom wordt realiteit: Eastwave eerste Achterhoekse rap-act ooit op Zwarte Cross

ACHTERHOEK - Het hiphop collectief Eastwave is de eerste Achterhoekse rap-act ooit die optreedt op de Zwarte Cross. Rappers Paypie uit Varsseveld, Amaron uit Zutphen, Zowo uit Winterswijk en DJ Wavebeats uit Lichtenvoorde zullen het collectief vertegenwoordigen op de Noaberhood stage. Dit is het eerste significante wapenfeit dat de groep heeft weten te bewerkstelligen. Voor hen komt daarmee op 16 juli een jongensdroom uit. 

In 2020 heeft de eerste plaat van Eastwave hoge ogen gegooid. 'Twintig Achterhoekse hiphop artiesten, drie videoclips en één album', was de kernspreuk van het project. Twee jaar na het Eastwave album en vele projecten en optredens later is het tijd voor hun debuut op het meest gerenommeerde festival van de Achterhoek, zo niet Nederland: de Zwarte Cross. Het is de eerste keer dat de Zwarte Cross een rapformatie van Achterhoekse bodem laat optreden. Dit willen de rappers niet onopgemerkt laten. Het publiek van de Zwarte Cross kan zich voorbereiden op een set met Achterhoekse vlaggen, harde beats en scherpe teksten.

De jongens geven aan dat ze sinds het begin van hun carrière al droomden van een optreden als dit.

Ze komen hiermee op de line-up te staan met hiphopiconen als De Jeugd Van Tegenwoordig, Snelle, Fresku en Adje. “Het is gewoon vet dat wij als jongens uit de Achterhoek tussen al deze grote namen kunnen staan, terwijl we toch ons eigen ding doen’’, zegt rapper Paypie, alias van Pepijn Willemsen. Bij hem begon het toen hij op zijn slaapkamer beats ging maken en stiekem op zijn stage teksten schreef. “Je ziet altijd die grote namen staan, dan lijkt het alsof die plek niet te bereiken is. Hoe het dan in een paar jaar zo snel is gegaan is eigenlijk absurd.’’

Tijdens de coronaperiode heeft het collectief alles behalve stilgezeten. Amaron (Amaro Borges) heeft een muzikale ode aan de Achterhoek uitgebracht en daarmee ruim 20.000 clicks op YouTube binnengesleept. Ook zijn in 2021 uitgebrachte EP 'VII’ (Zeven) krijgt positieve reacties. Ook Paypie heeft met singles als DNA, Mogelijkheid en Vieze Nasmaak meerdere tienduizenden streams behaald. Zowo (Jesse Klein Entink) is inmiddels actief als de urban talentmakelaar van de Achterhoek. Binnen deze functie verbindt hij lokaal rap- en produceertalent aan kansen. In 2022 zal het collectief als voorproefje voor het optreden nog een gezamenlijke EP uitbrengen.

Doormiddel van een zelf gefinancierde winactie zal Eastwave haar optreden promoten. Mensen krijgen de kans om via sociale media twee kaartjes te winnen voor de zaterdag. Fans van het collectief kunnen tot 18 mei meedoen met deze actie via de Instagram pagina van Eastwave (@eastwavemovement).