Démira Jansen. Foto: Max Bernetz
Démira Jansen. Foto: Max Bernetz

‘Ik had blauwe plekken maar terugslaan is niets voor mij’

Veur de Draod

ACHTERHOEK - In Veur de Draod beantwoorden Bekende Achterhoekers helse stellingen. In deze aflevering muzikante Démira Jansen (25) uit ’s-Heerenberg, die doorbrak via De beste singer-songwriter van Nederland.

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Energiek. Mijn single Cheap Date is uitgekomen op 13 mei. Het begin richting mijn debuutalbum, dat na de zomer uitkomt. Tot dan komt er elke maand een single uit. Het terugkerende digitale artwork van mijn album is een geit. Het is niet dat ik mij de personificatie voel van een geit, maar het is een fijne mythologische beeltenis. Eentje van eenzaamheid maar ook onverschrokkenheid, eigengereidheid en versobering. Een knipoog naar het schilderij Agnus Dei van Francisco de Zurbaran.”

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mien mo’:
“Mijn lichtblauwe ogen en gezicht lijken op die van mijn vader. Als dat zo is, heb ik geluk. Zijn genen zijn goed. Hij heeft weinig rimpels en is bijna zestig. Van mijn moeder heb ik karaktertrekken: perfectionisme, volharding en creativiteit.”

3) Dit is mijn grootste angst:
“Verlies, de dood. Dat zal hier vaak het antwoord zijn. Ik had laatst - gek genoeg - een nachtmerrie waarin ik ongewenst zwanger was. Een angst voor het scheppen van leven dus. Dat heeft ook iets angstaanjagends voor mij. De onomkeerbaarheid, de verantwoordelijkheid en dat ik dat als mens kan. Mensen zeggen weleens: ‘dat bewustzijn maakt jou juist geschikt voor het moederschap’, maar het boezemt mij nu best veel angst in.”

4) Schoonheid zit van binnen:
“Ja, ik val op karakter. Bij vorige vriendjes ontdekte ik wel dat uiterlijk ook belangrijk is. Je moet je ook wel fysiek aangetrokken voelen tot iemand. Dan vond ik iemand mysterieus, ambitieus. Máár... Er miste iets.

Hoe mensen deze vraag beantwoorden, die mij in de FHM zagen… Ooh, deze vraag zinspeelt op de FHM 500 (500 Mooiste Vrouwen van Nederland worden geselecteerd, red.) denk ik. In zo’n lijst komen is eerst vleiend, maar ook merkwaardig: 500 mooiste vrouwen bestaan niet. Je kiest er niet voor om verkozen te worden, maar je hebt je ineens wel tot de lijst te verhouden. Ze noemen het de viering van de vrouw en geen vleeskeuring, maar daar valt over te soebatten.”

5) Dit was mijn laatste vechtpartij:
“Mij heugt niets. Ik ben bangig en ben wel gepest vroeger. Ik was een beetje anders. Dan had ik een aparte Tweety-zonneklep op en dan was ik weer de hele dag het haasje op school. Kwam ik met blauwe plekken terug. Mijn moeder en oma zeiden soms ook: je moet terugvechten, sla terug, voor jezelf opkomen! Maar het zit niet in mij.”

6) Ik kan buiten de Achterhoek wonen:
“Ja, ik woon in Amsterdam, maar woonde ook in New York waar ik met een team muziek maakte. Ik vind het mooi dat ik uit de Achterhoek kom. De kastelen… Die hele geschiedenis van de Achterhoek ben ik gaan waarderen toen ik in steden begon te wonen die altijd vernieuwden. De Achterhoek verandert niet snel. Prachtige houvast.”

7) De mens is monogaam:
“De mens is gestructureerd en ingekaderd. Het monogame keurslijf is heel héél lang geleden er al ingekomen. Het feit dat deze vraag bestaat, dat er overspel is, dat je verliefd kan worden op twee mensen, geeft aan dat het van nature niet zo is.

Ik ben samen met mijn vriend en ik zie iets anders erbij helemaal niet zitten. Een monogame relatie geeft geborgenheid, vertrouwen en rust. We gedijen er als mens ook goed bij. De mens is rationeel en kan gedrag kiezen, dus kun je kiezen voor monogamie.”

8) Mensen met een accent zijn:
“Ik had een accent, dat bij de vraag ‘mag ik een cola’ duidelijk naar voren kwam. Ik dacht als tiener dat je met een accent wat dommig overkwam. Ik leerde het af. Maar een accent geeft je karakter zie ik nu. Niemand moet zich daarvoor schamen.”

9) Na de dood is er:
“Op mijn uitvaart mag Reincarnation, van de geniale artiest Susanne Sundfør, worden gedraaid. De live-versie vanuit de Barbican... Of ik ook in reïncarnatie geloof… Daar ben ik nog niet achter. Maar die eerste zin uit het nummer is prachtig: ‘Do you believe in reincarnation? Cause I thought I saw your soul’. Mijn familie zegt gekscherend dat ik geobsedeerd ben door de dood, omdat ik vaak in lyrics het woord ‘funeral’ heb gebruikt. Het enige dat sowieso blijft in mijn geval is de muziek.”

10) Dit komt er op mijn grafsteen:
“Niets. Ik heb mijn vader ooit gezegd: mocht ik eerder dan jij overlijden, dan wil ik een crematie en dat mijn as daarna in een vuurpijl wordt verwerkt en vervolgens… afschieten.”