Anja Geesink-Kuipers in de ontmoetingsruimte van de Wereld van Wenters. ‘Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!’ Foto: Han van de Laar
Anja Geesink-Kuipers in de ontmoetingsruimte van de Wereld van Wenters. ‘Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!’ Foto: Han van de Laar

‘Als vrijwilligers in heel Nederland zouden stoppen, stort de hele economie in’

Maatschappij

Vrijwilligers-werk is een verrijking van je leven plus het levert extra sociale contacten op

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Winterswijk kent een aantal prachtige musea, zoals de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat 40 en de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6. Beide maken onderdeel uit van Vereniging Het Museum. In totaal zijn er op deze twee locaties zo’n honderd vrijwilligers actief. Een twintigtal daarvan in De Wereld van Wenters. Anja Geesink-Kuipers coördineert daar de inzet en maakt de roosters. Tijd voor een nadere kennismaking.

Voorzieningen
Anja: “Ik ben geboren in Groningen en opgegroeid in Eibergen. Daarna heb ik op veel plekken in Nederland gewoond, maar ook in het buitenland. Vóór Winterswijk woonden we bijvoorbeeld in Costa Rica en runden daar een hotel. Op het laatst merkten we dat we steeds drukker werden en zijn we met pensioen gegaan en weer in Nederland gaan wonen. Mijn man en ik komen uit deze regio dus wilden we in ieder geval iets zoeken achter de IJssel. In Winterswijk zijn veel goede voorzieningen, zoals de musea, waar ik nu betrokken bij ben. Natuurlijk ook de schouwburg, het buitengebied en het SKB om nog iets te noemen. We hebben het ontzettend naar ons zin. Al snel ben ik ook actief geworden bij de Wereld van Wenters. Ik heb vroeger cultuurwetenschappen gestudeerd en nu kan ik er eindelijk ook wat mee doen. Plus het is fijn deel uit te maken van het team vrijwilligers. Het verrijkt je leven!”

Onderduikkast
De afgelopen twee jaar waren door corona niet makkelijk. Er was regelmatig een lockdown en het plannen van de exposities in het museum was lastig. Toch is er altijd op de momenten waarop het kon een aansprekend programma geweest met diverse tentoonstellingen. Zo loopt er momenteel een expositie over de Molukse popmuziek in Winterswijk, hiervoor is veel belangstelling. Ook is er een tentoonstelling over het leven van Arie van der Putten, de bekende stalhouder met zijn paarden en koetsen. Momenteel wordt er een expositie opgebouwd in het kader van ‘De Geboorte van Nederland in 1572’. De thema’s zijn Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid. “Verder komt er een tentoonstelling over Heleen Kuipers-Rietberg, Gradus Kobus en Johanna Reiss. Zo staat er een replica van de kast waarin Annie en Sini de Leeuw ruim twee jaar ondergedoken hebben gezeten in Usselo. Zeer indrukwekkend om te zien. Binnenkort volgt er een bijzondere activiteit rondom Gerrit Komrij, waarbij onder andere een grote wandschildering op een buitenmuur in de Meddosestraat wordt aangebracht.”

Op zoek naar vrijwilligers
Anja: “We zijn in de Wereld van Wenters op zoek naar gastvrouwen- en heren die tijdens de openingstijden zorgen voor de kassa, koffie of thee schenken en desgewenst een rondleiding geven met uitleg. Maar ook medewerkers die ons pand bouwtechnisch onderhouden, die de computers met de keuzemenu’s van de exposities programmeren en die ook meedenken over de inhoud van de komende exposities. In de Museumfabriek worden eveneens nog vrijwilligers gezocht. Er is bijvoorbeeld een weverij met weefgetouwen die goed onderhouden moeten worden. Daarnaast is er een historisch informatiepunt (H.I.P.) waar men met vragen over Winterswijk naar toe kan. Er zijn zo’n 20.000 voorwerpen die allemaal op specifieke wijze geregistreerd en bewaard dienen te worden. Ook hiervoor worden vrijwilligers gevraagd. 

De ‘Werkgroep Oral History’ heeft verhalen opgetekend over de eerste generatie gastarbeiders, ooggetuigen van de oorlog en woonwagenbewoners en daar zijn boeken over verschenen. Ook worden er beleveniskoffers samengesteld waarmee vrijwilligers naar de verzorgingshuizen gaan. Deze reminiscentiekoffers roepen bewust herinneringen uit het verleden op. Iets dat door ouderen erg wordt gewaardeerd. Verder is er is ook veel te zien over de Winterswijkse geologie en archeologie. In de Museumfabriek zijn al met al zo’n tachtig vrijwilligers actief. Er zijn dus al wel veel vrijwilligers, maar we komen er toch nog een aantal tekort. Met extra handen kunnen de taken beter worden verdeeld.”

Voldoening
Anja: “Het vrijwilligerswerk geeft ook voldoening en je krijgt er tevens leuke sociale contacten voor terug. De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers ligt momenteel ruim in de zeventig jaar. Die mag wel wat naar beneden. Men werkt nu langer door dan vroeger, maar stel dat je al wat minder gaat werken en bijvoorbeeld iets zou kunnen doen bij ons, dan zou dat heel mooi zijn!” 

Binnenlopen kan altijd. De Wereld van Wenters is op dinsdag t/m vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De Museumfabriek op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur en het H.I.P. op dinsdag en donderdag van 13.30 – 17.00 uur. Zie voor meer gegevens de website vereniginghetmuseum.nl.