Frank Peeters (l) en Cor Peters:
Frank Peeters (l) en Cor Peters: "Op de open dag willen we met de samenleving in contact komen". Foto: Lineke Voltman

R.K. geloofsgemeenschap treedt naar buiten met open dag

Religie

WINTERSWIJK – Ruim een jaar geleden heeft een groep vrijwilligers van de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap In Winterswijk de werkgroep lokaal geloven opgericht om na te denken over de toekomst van de gemeenschap. Dat heeft als eerste geresulteerd in het houden van een open dag op zaterdag 21 mei van 10.30 tot 14.30 uur in en rond de H. Jacobuskerk aan de Misterade.

Door Lineke Voltman

Cor Peters, diaken en Frank Peeters, voorzitter beheercommissie van de geloofsgemeenschap H. Jacobus in Winterswijk, leggen uit wat de aanleiding is geweest voor een dergelijke werkgroep. “We zien al een hele tijd dat de belangstelling voor het geloof afneemt en dat is niet alleen in de RK kerk, maar gaat veel breder. Bij onze vieringen op zaterdag en zondag zijn van de 2300 parochianen er zo’n 25 aanwezig, dat is natuurlijk wel erg weinig. Gelukkig hebben we een groot aantal vrijwilligers die allerlei werkgroepen leiden en de kerk draaiende houden maar de meesten zijn ‘op leeftijd’ en we zouden graag ook jongeren hierbij betrekken voor een betere samenhang.”

Zestien parochies
Peters: “Onze geloofsgemeenschap maakt deel uit van de Parochie H.H. Paulus en Ludger, die uit zestien geloofsgemeenschappen bestaat in de Oost-Achterhoek, we zouden graag een aantal kerken in de zestien plaatsen willen openhouden en vitaliteit aan verbinden en dan gaat het om Groenlo, Zieuwent , Lichtenvoorde, Eibergen, Beltrum en Winterswijk, we gaan ons de komende jaren hierop focussen.”

Geloofsgesprek 
“We zijn weliswaar een geloofsgemeenschap en het gaat over geloven maar wij katholieken zijn in zijn algemeenheid niet zo gewend om het geloof met elkaar te delen, laat staan het uit te dragen naar mensen om ons heen”, vervolgt Peters. “In de werkgroep kwam een aantal ‘doelgroepen’ naar voren, ouderen en jongeren in de RK geloofsgemeenschap maar ook de andere christelijke kerken en charitatieve instellingen want we maken als kerk deel uit van de samenleving in de gemeente Winterswijk. We willen met hen in contact komen met als centrale thema het geloofsgesprek. “

Leo Fijen
De werkgroep heeft Leo Fijen bereid gevonden om naar Winterswijk te komen. Leo is een bekende media persoonlijkheid in katholiek Nederland. Hij is zelf ook actief in een RK geloofsgemeenschap en brengt die ervaring ook in. Om 11.30 en 13.00 uur zal hij, op zijn eigen welbespraakte en deskundige wijze, ingaan op het belang van een vitale lokale geloofsgemeenschap.

IJscowagen
Als eerste organiseert de werkgroep een open dag in en rond de H. Jacobuskerk. Peeters: “Het wordt een dag van ontmoeten, gesprek en informatie voor alle belangstellenden waarbij ook diverse parochiële werkgroepen zich zullen presenteren. Ik geef informatie over de gespreksgroepen en er worden liturgische gewaden tentoongesteld, zodat er ook iets te zien is. Om 11.00 uur is er in de kerk een optreden van het Herenkoor, om 12.00 uur wordt het middaggebed gehouden met een orgelconcert en om 13.00 treedt het regionale koor Caisa op. Verder staat er een ijscowagen waar bezoekers gratis een ijsje kunnen halen en er is koffie of thee met cake.”