Lonneke Sloetjes met de speciaal ontworpen Achterhoekse volleybal. Foto: eigen foto

Lonneke Sloetjes met de speciaal ontworpen Achterhoekse volleybal. Foto: eigen foto

Lonneke Sloetjes boegbeeld Achterhoeks Volleybal Masterplan

ACHTERHOEK - Na een glanzende carrière als topvolleybalster stortte ze zich vanaf mei 2020 op een leven na het volleybal: Lonneke Sloetjes, wereldburger maar op en top Achterhoekse. Geboren in Varsseveld en na omzwervingen over de gehele wereld als topvolleybalster inmiddels weer honkvast in de Achterhoek, in Lichtenvoorde. Hoe mooi is het dat ze zich nu breed inzet op allerlei terreinen voor de streek die haar zo lief is. In februari trad ze aan als projectmanager bij ‘Achterhoek in beweging’. Een van de zaken waar ze zich mee bezighoudt is het Achterhoeks Volleybal Masterplan, voor een toekomstbestendig Achterhoeks volleyballandschap. Een beter boegbeeld is niet denkbaar. Zelf beleeft ze er ook heel veel plezier aan en is ze bevlogen bezig om inhoud te geven aan het Masterplan.

Door Henri Walterbos

“Het laat zich niet in een paar regels uitleggen”, begint ze. “Het WK volleybal vindt in september plaats in Nederland. Een heel gaaf evenement en een eer dat vier teams dan in de Achterhoek verblijven. Mede doordat dit mooie evenement naar Nederland komt en vier teams hiernaartoe komen is het idee ontstaan om weer een impuls te geven aan het Achterhoekse volleyballandschap, want de ledenaantallen lopen terug, terwijl volleybal in de Achterhoek best wel een grote sport is.” En succesvol ook. “Het plan is niet per se bedoeld om weer topsport te gaan bedrijven in de Achterhoek, wel om weer meer leden richting de sport en het landschap daarachter te krijgen, door die impuls. We willen verenigingen helpen en kansen bieden om te professionaliseren, want je merkt, zeker na corona, dat het allemaal wat moeilijker gaat voor verenigingen om mensen te vinden die in besturen plaats willen nemen, vrijwilligers te vinden. De drie pijlers waar we ons op richten zijn het WK volleybal en het hosten van die teams en het ontwikkelen van allerlei side-events er omheen, zoals scholentoernooien met een WK-tintje. Allerlei leuke initiatieven die het WK een beetje op de voorgrond zetten, maar juist ook de sport. Elke gemeente krijgt een lokale werkgroep die daar aandacht aan schenkt, ervoor gaat zorgen dat die WK gaat leven in de Achterhoek. De tweede pijler is vanuit de NeVoBo, het Superclub-verhaal. Dat is een traject dat in geheel Nederland wordt uitgezet. In de Achterhoek valt dat onder het Masterplan omdat we in de Achterhoek alles willen coördineren wat er op het gebied van volleybal gebeurt. Dat houdt in dat één of twee verenigingen samen een superclub vormen. Daar gaat dan een professional aan de slag die probeert een professionaliseringsslag te maken door het opleiden van trainers, workshops gaat geven. In die slag worden dan 3, 4 of 5 verenigingen uit die omgeving meegenomen. We hebben hierover veel contact met de NeVoBo, om te kijken waar we elkaar kunnen helpen. De derde pijler is de pijler waar ik me dan ook vooral op richt vanuit ‘Achterhoek in beweging’, dat is dat niet alleen die superclubs profiteren van betere trainers of hogere ledenaantallen, maar dat alle verenigingen daar een impuls in krijgen, alle Achterhoekse verenigingen. Sommige verenigingen hebben al geen jeugdteams meer. Dat traject is net gestart. We hebben enkele lokale bijeenkomsten gehad met 22 van de in totaal 47 verenigingen. Met hen hebben we het gehad over waar ze tegenaan lopen, wat de uitdagingen zijn, waar wij dan hopelijk steun aan kunnen bieden. We willen ook kijken met elkaar hoe je leden behoudt, hoe krijg je mensen betrokken bij je club. We willen proberen op allerlei mogelijke manieren dat landschap weer aantrekkelijk te maken, verenigingen slagvaardiger te maken. De meeste verenigingen zijn bezig om hun teams te vullen om competitie te spelen, maar aan een lange termijnstrategie komen ze niet toe.”

"We zijn in de Achterhoek altijd een volleybalbolwerk geweest. Nog steeds eigenlijk wel. We hebben superveel verenigingen. Het verenigingsleven is een belangrijk onderdeel van de cultuur van onze streek. Het is geen noodklok die we luiden, maar we springen wel in op wat er gaande is. Het is voor ons een heel nieuw en ambitieus project waar we heel open in gaan. We hopen echt die contacten met de verenigingen te leggen waarin we kunnen horen wat zij van ons verwachten, waar wij kunnen ondersteunen. Nu is het nog vooral aandacht creëren voor het hele plan, want je merkt dat veel verenigingen er nog niet van hebben gehoord. We zijn zeer ambitieus en denken dat er mooie kansen liggen, ook omdat in de Achterhoek samenwerkingen erg snel worden bewerkstelligd. Veel meer dan in grote steden. Je hoeft het als vereniging niet altijd in je eentje te rooien. Er valt zoveel te bedenken om door samenwerking elkaar ook sterker te maken, zodat iedereen er uiteindelijk iets aan heeft.”

“Tijdens de drie bijeenkomsten merk je dat veel verenigingen niet weten wat het plan inhield. Er was ook veel ervarings- en informatie-uitwisseling, waarom het bij de ene vereniging wel goed gaat met de groei, en de andere niet, elkaar tips geven.” Lonneke prijst zich gelukkig met de reacties op de bijeenkomsten. “Na afloop werd hier tijdens de naborrels zeer goed op gereageerd. Vooraf wist men niet zo goed wat men ervan moest verwachten. Het was gewoon heel fijn om met elkaar te sparren. Ik denk dat de aanwezige verenigingen nu al wel de meerwaarde inzien van het samenwerken, samen ten strijde te gaan. De volgende stap zal echt weer bij ons liggen nu. We hebben enorm veel input gehaald uit die drie bijeenkomsten. Daar gaan we een mooi programma voor de lange termijn op ontwikkelen. Zorgen dat het structureel verbetert, en niet bij een workshop blijft.”

Een vervolg is het Achterhoeks Volleybal Congres op 19 mei waarbij wethouders van gemeenten aanwezig zijn, Jan Markink van de Provincie Gelderland en een afgevaardigde van de NeVoBo die over het WK vertelt. Lonneke ziet er naar uit. “Na afloop gaan we naar de volleybalinterland van dames Oranje tegen Frankrijk in Doetinchem.”

Lonneke Sloetjes met de speciaal ontworpen Achterhoekse volleybal. Foto: eigen foto
Afbeelding