Diana Abbink bij Erve Kots, de thuisbasis van de Dialectkring Achterhook en Liemers. Foto: Kyra Broshuis

Diana Abbink bij Erve Kots, de thuisbasis van de Dialectkring Achterhook en Liemers. Foto: Kyra Broshuis

Feestelijke viering 65 jaar Dialectkring bij Erve Kots

ACHTERHOEK- De Dialectkring Achterhook en Liemers is opgericht in 1957 en bestaat dus dit jaar 65 jaar. Dat moet gevierd worden en dat gebeurt aanstaande zondag 15 mei bij Erve Kots in Lievelde met een muziekfeest. De Dialectkring is springlevend en er is steeds meer aandacht voor het dialect in deze streek.

Door Kyra Broshuis

"We merken dat ook kinderen het heel leuk vinden om met dialect in aanraking te komen”, zegt Diana Abbink, voorzitter van de Dialectkring. "Wij willen als stichting graag de streektaal van de Achterhoek en de Liemers propageren en zoeken daarvoor graag de samenwerking met gelijkgestemden. Daarom vieren we ons 65-jarig bestaan samen met Warboel én met taalvirtuoos Hans Keuper.” Warboel is een bekende muzikantengroep die zich speciaal richt op kinderen. De groep heeft in 2021 met ‘De Liedjesstraot' de methode Wiesneus op alle basisscholen in de Achterhoek afgesloten. Dat de Dialectkring haar jubileum bij Erve Kots viert, is niet voor niets. "Onze stichting is opgericht bij de haard van Erve Kots en de herberg is altijd onze thuisbasis gebleven. De familie Weenink beschermt cultureel erfgoed, daar past de streektaal helemaal bij. Dat zondag 15 mei ook het open huis is van het Achterhoeks Openluchtmuseum is overigens een gelukkig toeval. Bezoekers kunnen het, als ze willen, mooi combineren met de deelname aan ons muziekfeest”, vertelt Abbink.

Een groot succes
Het zijn vaak de 50-plussers die afkomen op de bijeenkomsten van de Dialectkring, bevestigt Abbink. "Dat klopt, zeker bij onze dialectavonden die altijd een zeer hoge opkomst hebben. Het is echter zo dat kinderen zich steeds meer gaan interesseren voor het dialect. Jaarlijks wordt er vanuit de bibliotheken lesgegeven over en in het dialect en dat is een groot succes. Kinderen leren zo dat het niet raar is om dialect te spreken en zeker niet iets is om je voor te schamen. Het is je eigen taal en daar mag je trots op zijn. Nu de Nederlandse kinderen steeds meer met buitenlandse kinderen in de klas zitten, levert het ook meer begrip op. Iedereen heeft thuis zijn of haar eigen taal. Dat is heel goed voor de wederzijdse acceptatie.”

De Moespot
De leden van de Dialectkring krijgen 4 maal per jaar het blad ‘De Moespot’. “Dat blad is recentelijk compleet vernieuwd. Er zijn steeds meer mensen die in het dialect schrijven en die geven we in ons blad graag een podium. Er is nog wel een wereld te winnen hoor, zeker in het correct schrijven van het dialect. Wij verzorgen daarom cursussen waarin we de belangrijkste regels uitleggen, zoals het schrijven van ao in plaats van oa. Een mooi ezelsbruggetje daarin is: de a van Achterhoek eerst.” Het lidmaatschap van de vereniging is overigens voor iedereen toegankelijk en kost 15 euro per jaar.

Muziekfeest
Het Muziekfeest ter ere van het 65-jarig bestaan is niet alleen voor leden. "Iedereen is van harte welkom. Warboel gaat speciaal voor ons oude liedjes verwerken in het programma en dat is natuurlijk ook erg leuk voor de oudere bezoekers. Het wordt een heel leuk en interactief feestprogramma voor jong en oud; echt een voorstelling om met het hele gezin, inclusief opa's en oma's, naartoe te gaan.” Het Muziekfeest van de Dialectkring is aanstaande zondag 15 mei bij Erve Kots in Lievelde en begint om 11:00 uur. De entree bedraagt 10 euro en dat inclusief 1 consumptie. Kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro. Plaatsen zijn te reserveren via www.ervekots.nl.

Open dag Achterhoeks 
Openluchtmuseum op 15 mei

LIEVELDE - Het vernieuwde Achterhoeks Openluchtmuseum houdt op zondag 15 mei aanstaande een open dag. Het bekende museum bij Erve Kots is de afgelopen maanden compleet vernieuwd en voorzien van de nieuwste technieken om de bezoeker nog meer beleving te brengen. Het museum laat het boerenleven in de Achterhoek zien in beeld en geluid en leidt de bezoekers door tijd middels een audiotour. Deze is behalve in het Nederlands en Duits ook in het Achterhoeks te beluisteren.

Het Achterhoek Openluchtmuseum is aanstaande zondag volledig in bedrijf en er zijn verschillende demonstraties te zien. Ook zijn er diverse optredens op het terrein. Het vernieuwde museum, dat al in 1937 officieel werd erkend als openluchtmuseum, is afgelopen vrijdag officieel geopend en is een bezoek meer dan waard. Het museum is geschikt voor jong en oud en alleen aanstaande zondag gratis te bezoeken. Daarna gelden weer de reguliere entreegelden. De openingstijden voor aanstaande zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Op dezelfde dag, zondag 15 mei, is er ook een optreden van Warboel en Hans Keuper. De Dialectkring Achterhook en Liemers viert hiermee haar 65-jarig bestaan. Voor dit optreden geldt entree.

Meer informatie kunt u vinden op www.ervekots.nl.