Kunstverkoop voor muzieklessen. Foto: PR
Kunstverkoop voor muzieklessen. Foto: PR Picasa

Benefietevenement ‘Kunstvlucht’ voor muzieklessen in Griekse vluchtelingenkampen

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zaterdagmiddag 14 mei vindt er in de Winterswijkse Jacobskerk het benefietconcert ‘Kunstvlucht’, gecombineerd met verkoop van kunst van Achterhoekse kunstenaars plaats. De opbrengst gaat naar het project ‘Connect by Music’ dat door het geven van muzieklessen en muziektherapie aan vluchtelingen in Griekenland steun bij psychische en of sociale problemen biedt en ze helpt voor even hun moeilijke situatie te vergeten.

Door Sander Damen

Het evenement wordt georganiseerd door de Winterswijkse muziektherapeute Digna Huinink, werkzaam in de ouderenzorg. Digna werkte eerder als vrijwilliger voor Connect by Music op Lesbos, onder meer in het beruchte kamp Moria. “Een verschrikkelijke plek,” zegt ze daarover. “Daar zijn we als vrijwilligers echt boos over geweest. Moria is in 2019 afgebrand en ondertussen is er wel een snellere doorstroom vanaf de eilanden, maar de situatie per kamp kan nog erg verschillen.”

Muzieklessen
In de kampen op het vasteland geven professionals muzieklessen aan vluchtelingen, zodat ze voor even kunnen ontsnappen aan hun moeilijke situatie. “Zomers is het er veel te heet, ‘s winters verschrikkelijk koud en het was er niet veilig”, licht Digna toe. “En dat hopeloze wachten op een nieuwe plek is ook heel erg. Je hoopt dan met muziek wat verlichting te brengen, wat soms voelde als een druppel op een gloeiende plaat. De klassen zijn meestal maximaal acht leerlingen groot. Voor het grootste deel zijn het gitaarlessen maar er zijn ook andere lessen met bijvoorbeeld zang of keyboard. Alle docenten zijn er in getraind trauma te herkennen. Met ons project hopen we stress te verminderen, steun te bieden, talent te ontwikkelen en verbinding te creëren.”

Kunst, muziek en informatie
In coronatijd was het voor Connect by Music lastig lessen te verzorgen en gelden in te zamelen. “Dat geld is nodig om instrumenten aan te schaffen en het programma in de kampen draaiende te houden.”
In 2020 organiseerde Digna een online inzamelingsactie door via Facebook kunst te verkopen. “Toen bleek dat er toch nog best veel mensen zijn die geen Facebook hebben”, vertelt Digna. “Sommigen van hen zeiden dat ze het leuk zouden vinden als het fysiek kon en gelukkig kan dat nu weer.” Aanstaande zaterdag 14 mei gebeurt dat dus. In de Jacobskerk op de markt van Winterswijk is er live muziek en kunnen er kunstwerken gekocht worden. “Schilderijen, zeefdrukken, beelden, van alles wat”, zegt Digna. “De muzikanten zijn onder meer Julian Bohn, Frederike Berendsen en Winterswijker Jeffrey Sletering. Een deel van de opbrengst gaat naar de kunstenaar en een deel naar Connect by Music. Ook laat ik foto’s en films zien van ons werk in de vluchtelingenkampen en is er muziek te horen van het album ‘Songs of Moria’ dat ik samen met jonge vluchtelingen op Moria maakte. En ik ben uiteraard zelf aanwezig om vragen te beantwoorden.”

Aandacht vragen
Digna organiseert het evenement omdat ze het belangrijk vindt dat de muzieklessen door kunnen blijven gaan en dat er aandacht blijft bestaan voor mensen in de Griekse vluchtelingenkampen. “De oorlog in Oekraïne krijgt en verdient nu natuurlijk veel aandacht”, zegt ze. “Het voelt soms alsof mensen in Griekse vluchtelingenkampen vergeten worden. Met dit evenement wil ik aandacht vragen voor de situatie daar die ook nog steeds gaande is, en ook aandacht verdient.”

Het evenement vindt plaats op zaterdagmiddag 14 mei tussen 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen kan gewoon binnenlopen, er is geen vast programma. Ook is er een hapje en een drankje te krijgen.

Kunstverkoop voor muzieklessen. Foto: PR