Kranslegging door het gemeentebestuur bij het Monument der Gevallenen. Foto: Han van de Laar
Kranslegging door het gemeentebestuur bij het Monument der Gevallenen. Foto: Han van de Laar

Dodenherdenking in Winterswijk weer traditiegetrouw

Maatschappij

WINTERSWIJK - De afgelopen twee jaar waren er, vanwege corona, aangepaste Dodenherdenkingen zonder publiek. In 2022 kon de traditie weer in ere worden hersteld en was het publiek opnieuw in groten getale aanwezig. De ceremonie begon met een kranslegging bij het monument van Tante Riek door het gemeentebestuur. Als eerste spreker kreeg Vitalina Stroes het woord. Zij is van oorsprong Oekraïense en woont al geruime tijd in Winterswijk. Zij verhaalde over de huidige gruweldaden van de Russen in haar geboorteland. Maar ze sprak ook de hoop en verwachting uit dat het dappere Oekraïense volk zou overwinnen. Ook trok ze een parallel naar de Dodenherdenking hier en de herdenking van de doden in de Oekraïne. Haar motto: Vrijheid in Verbondenheid.

Door Han van de Laar

Herkenbaar
Daarna kreeg de vijftienjarige Andriy Malyshev het woord. Andriy is samen met zijn moeder en zusje (13) naar Aalten gevlucht. Ze zitten op Schaersvoorde en via Vitalina is Andriy gevraagd een gedicht voor te lezen van de Oekraïense Lina Kostenko. Lina is in 1930 geboren en beschrijft haar ervaringen ook als vijftienjarige, als de Tweede Wereldoorlog ten einde is. Andriy: “Dat is heel herkenbaar voor onze generatie van nu.”

Slachtoffers
Burgemeester Bengevoord stond daarna stil bij alle Nederlandse slachtoffers -militairen en burgers- die overleden zijn tijdens oorlogen of vredesmissies overal ter wereld. “Inmiddels is de Tweede Wereldoorlog alweer 77 jaar voorbij, de meesten van ons kennen deze alleen nog uit boeken, films en de verhalen van opa’s en oma’s. Onze terugkeer naar de vrijheid was destijds een groot goed. Zijn wie je wilt zijn met respect voor de medeburgers.” Hij memoreerde ook de diepe littekens vanwege de deportatie van de Winterswijkse Joden en stond stil bij de overige Winterswijkse slachtoffers die nu alweer twee jaar hun eigen Monument 2020 hebben.

Groot draagvlak
Bengevoord: “Wij laten momenteel de rechtmatigheid van onder andere de verkoop van Joodse Huizen onderzoeken. We willen weten of dat correct is gebeurd en anders zoeken naar oplossingen. We gaan onze verantwoordelijkheid niet uit de weg!” Ook gingen zijn gedachten uit naar de realiteit van nu. Specifieker de situatie in de Oekraïne, maar ook naar alle andere vluchttelingen die hier naar toe komen. “Gelukkig is het draagvlak bij vrijwilligers groot om te helpen. Daar ben ik iedereen dankbaar voor.”
Muziekvereniging Eendracht zorgde tussendoor voor stemmige muziek en nadat de laatste klanken van de ‘Taptoe’ wegvloeiden, volgde een indrukwekkende twee-minuten-stilte, waarin geen geluid te horen was. Daarna, met behulp van de scouting, volgde de kranslegging door onder andere het gemeentebestuur, de Vereeniging Volksfeest, de Turkse, Islamitische en Joodse organisaties, het COC en de oud-militairen. Als slot brachten de raadsleden, ook samen met de scouting, een bloemenhulde in de kleuren rood-wit-blauw bij het Monument 2020.

Indrukwekkende 'Taptoe’ vanaf de balustrade. Foto; Han van de Laar
 Eerbetoon met bloemen en kransen voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld. Foto: Han van de Laar
Bloemenhulde in de kleuren van de vlag door de raadsleden. Foto: Han van de Laar