Afbeelding

INGEZONDEN

Algemeen

Herdenken anno 2022 alleen voor ambtenaren, het college, kinderen, leerkrachten en gepensioneerden. Zo voelt het voor mij.

Dat in 2 jaar coronatijd veel kan veranderen, blijkt wel uit het nieuwe tijdschema herdenken op 4 mei in de gemeente Winterswijk.

Mijn oudste dochter wordt 31 jaar in juni. Vanaf haar 1e verjaardag nemen wij haar al mee op 4 mei om bij de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats met de andere kinderen, die daar toen en nu nog steeds komen, een bloemetje neer te leggen, kaarsje aan te steken, steentjes neer te leggen. Gewoon het respect tonen aan onze bevrijders en te herdenken in wat voor een geweldig vrij land wij wonen, dankzij onze oorlogshelden.

Het meiske voelde instinctief aan en later onze 2e dochter ook, dat ze even stil moesten zijn na de last post. Van lieverlee kwam daarbij de geschiedenislessen en wisten ze helemaal waarom dit herdenken zo belangrijk is. 

Kwart voor zeven verzamelen voor de poort van de begraafplaats, dan naar de plek toelopen, kransen plaatsen en bloemen neerleggen bij de graven, herdenken en daarna naar het gemeentehuis voor het landelijke officiële herdenkingsmoment van 2 minuten om 8 uur. 30 jaar lang, misschien 1 of 2x wegens ziekte het zelf niet kunnen doen, maar dan werd de taak door mijn vader overgenomen. En na een paar jaar als vrijbuiter te hebben gestaan daar op de Algemene Begraafplaats, werden we voor 25 jaar terug zelf officieel adoptant van 2 graven. Onze graven zeiden de meiden altijd en zelfs toen ze al het huis uit waren, kwamen ze op 4 mei ‘s avonds thuis om samen onze graven van bloemen te voorzien en een kaarsje aan te steken. 

25 jaar en nu is opeens alles veranderd, omdat er meerdere Winterswijkse herdenkingen op deze dag zijn (was het antwoord van Kirsten, namens de gemeente) . Het enige wat ik me kan bedenken, dat er één extra herdenkingsmoment is bijgekomen in de laatste tien jaar. De plaquette Stationsgebouw. Moet daarom een jarenlange traditie veranderd worden en de herdenking op de begraafplaats om 16.15 uur worden gehouden. 

Een herdenking tijdens kantooruren. Wat is het probleem nu Ellen? Het merendeel van de Winterswijkse bevolking moet nog werken (of is de vergrijzing al zo hard toegeslagen hier dat ze allemaal gepensioneerd zijn) en dat betekent in ons geval dat wij er niet meer bij kunnen zijn en onze vervanger is er helaas ook niet meer. 

25 jaar … ‘n zittend gat bedenkt zich wat, zeggen ze wel eens. Dat zijn meestal de ambtenaren, die om 16 uur naar huis fietsen, vooral voor een lang weekend vrij, want ik heb me er al lang geleden mee verzoend, dat wij Nederlanders niet eens elk jaar bevrijding kunnen vieren. Een officiële feestdag, 1x in de 5 jaar en dan nog zijn er heel veel mensen met mij, die moeten werken. Maar dat zittende gat he...ja, dat heeft een lang weekend vrij, sowieso altijd op 5 mei, maar nu ook op 6 mei, als zijnde verplichte ATV. 

Namens ons gezin, hartelijk bedankt voor het vernietigen van het stukje traditie betreffende het herdenken. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. 

Ellen de Leeuw